11 mars 2013

Fackens medlemmar säger nej till nytt krisavtal

2009, i spåren av krisen gick IF Metall med på ett centralt krisavtal. De anställda fick då kortad arbetstid med reducerad lön. Det var ett avtal som jag var, och är, oerhört kritisk till att man gick med på. Detta eftersom man genom detta tog ett avgörande steg och sålde ut kollektivavtalets huvudprincip att aldrig sänka lönen och att aldrig konkurrera med lön.

Jag menar att man genom avtalet försvagade hela den fackliga rörelsens förhandlingsstyrka och gav sig ut på ett sluttande plan, vilket jag skrev om i inlägget IF Metall har öppnat Pandoras ask. Kollektivavatalets syfte är att klubbar och enskilda aldrig ska kunna sättas i en utpressningssituation. När krisavtalet infördes var det just detta som hände.

Vad krisavtalet i sig inneburit för styrkeförhållandena på den svenska arbetsmarknaden är såklart svårt att säga, liksom hur avgörande det steg som tecknandet av krisavtalet innebar kommer att vara i det långa loppet. Tydligt är i alla fall att arbetsköparna flyttat fram positionerna rejält. Då är det skönt att läsa att medlemmarna i industrifackförbunden GS, Pappers och IF Metall säger nej till ännu ett krisavtal. Det ger åtminstone lite hopp om framtiden.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...