15 mars 2013

Apoteksnotan hamnar i skattebetalarnas knä

Privatiseringen av apoteken har redan kostat skattebetalarna miljarder. Det har lett till sämre arbetsmiljö och sämre säkerhet för kunderna. Dessutom är risken för apoteksdöd i glesbygden nu överhängande. Göran Hägglunds lösning för det sistnämnda är den vanliga: han slänger till riskkapitalisterna lite mer pengar att gömma undan i olika skatteparadis. Notan, den hamnar såklart i skattebetalarnas knä.

Regeringens tvångsprivatisering av apoteksmarknaden har sammantaget lett till exakt det fiasko som man förutsåg från många håll. Visst, på vissa håll har det poppat upp apotek i parti och minut. Om de däremot säljer medicin är mer oklart. De flesta apotek ser mest ut som vilken sminkbutik som helst och vittnesmålen om problem att faktiskt få ut sin nödvändiga medicin har duggat tätt.
Möjligheten att hämta ut sin medicin på apoteket...
En gång, för inte så  länge sedan, var det en självklarhet.
Idag är det ett konkurrensmedel.
Nu, när alltså det händer som alla förstod skulle hända, att apotek i glesbygd riskerar stängas på grund av dålig lönsamhet, så har regeringen fått kalla fötter. Tidigare, när vi hade ett apoteksmonopol, så kompenserade de lönsamma apoteken inne i städerna för de olönsamma apoteken i glesbygdsorter. Behovet styrde, inte lönsamheten. Apoteken är en viktig del i samhällsservicen, så det låter självklart, eller hur?

Så ser det inte ut idag! Idag ligger apoteksverksamheten helt i händerna på marknadskrafterna och profiten står självklart i främsta rummet. Då vill man såklart inte dras med olönsamma apotek i glesbygden. Och inför hotet att stå med en rad nedlagda apotek i valrörelsen så har regeringen inga betänkligheter kring att gräva i skattekistan och slänga till riskkapitalisterna ett bidrag för att de förhoppningsvis inte ska lägga ner några apotek.

Ytterligare skattepengar ska alltså lösa de problem som privatiseringen ledde till medan riskkapitalisterna skrattar hela vägen till banken. Vinsterna förblir privata medan förlusterna blir offentliga. Det börjar bli regeringens återkommande tema vid det här laget.
Skriv gärna på uppropet Apotek för alla

Bloggat: Alliansfritt
  Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , , ,

2 kommentarer:

Marcus , Likvid Vänster sa...

Sämst är att det inte går att se andra apoteks lagersaldo så folk tvingas runt mellan olika apotek för att få tag i sin medicin.

Illa.

martin sa...

Tänk att få en hel marknad till skänks, en verksamhet och kunder rakt i knät. Vem skall man vara för att få så fina bidrag som manna från himelen? Måste man vara i behov av bidraget? Måste man ha förtjänat bidraget? Måste man ha speciell kunskap för att få bidraget?

Nej, nej och åter nej. Du måste vara välbärgad företagare eller riskkapitalist, eller kompis med ditt lokala kommunalråd.

När var det politikerna som skulle vara entreprenörerna? När var det politikers uppgift att hitta på sätt att tjäna pengar? Är det den fria marknaden de talar om? Den fria tillgången till folks plånböcker via skattesedeln?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...