08 februari 2013

Vänsterpartiet vill göra medborgarna till vinnare – inte riskkapitalisterna!

Vänsterpartiet vill, som enda riksdagsparti, sätta stopp för vinstintresset i välfärden. 2012 var inte bara året då riskkapitalbolag som Attendo och Carema blev kända för allmänheten genom olika vanvårdsskandaler. Det var även året då Vänsterpartiet presenterade ett konkret förslag om hur vi ska göra för att skattepengar till exempelvis äldreomsorg inte ska kunna gå till vinstsyftande eller vinstutdelande företag utan stanna i verksamheten.

Personal är den överlägset största kostnaden inom äldreomsorg och personalbrist är sannolikt den vanligaste orsaken till vanvård. Det gäller oavsett driftsform. Men ska ett företag tjäna pengar på äldreomsorg – ja, då är det genom att exempelvis minska på personalen man kan göra vinst. Och de som betalar det högsta priset för detta är förstås de äldre. Vinstintresset ger en drivkraft att skapa vanvård som inte finns i offentlig sektor.

Vinsten hos välfärdsföretagens snittar på c:a15%. Det är dubbelt så högt som inom näringslivet i stort. Det innebär att ca 9 miljarder skattekronor försvinner bort i vinst. Pengar som kunde gått till mer personal, exempelvis 22000 undersköterskor inom äldreomsorgen. Det är dessutom bara de pengar som faktiskt plockas ut i vinst. De stora pengarna tjänas genom avancerat skatteplanerande/skatteflykt och vid försäljning.

Genom Vänsterpartiet förslag försvinner vinstintresset som drivkraft i välfärden, samtidigt som vi kan ha flera olika utförare att välja mellan. Privata och ideella aktörer kan ges skattefinansiering om de i fortsättningen bedriver sin verksamhet utan vinstsyfte och vinstutdelning. De som däremot endast är ute efter att göra en vinst på skattepengar förlorar i och med våra förslag intresset för att verka i välfärden.

Genom Vänsterpartiets förslag blir medborgarna vinnare – inte riskkapitalisterna!

Kaj Raving (V)

Bloggat: Martin, Göran, Reflektioner och speglingar,

Media: DN1, 2, SvD1, Arbetet1, 2VLT,

Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...