12 februari 2013

Människor straffas ut ur sjukförsäkringen

Svar till Jan R Andersson (M) och Finn Bengtsson (M). Ni måste sluta upp med att till varje pris försvara dagens utförsäkringslinje med dogmatiska tidsgränser och utsortering. Sjukförsäkringen måste utgå från varje enskild individs unika situation och behov.

Regeringen har kastat ut tusentals "enskilda fall" av svårt sjuka från sjukförsäkringen till en tillvaro av ovisshet, otrygghet och fattigdom. Tusentals utförsäkrade står nu helt utanför systemet och tvingas istället leva på föräldrar, barn, partners eller socialbidrag. Hårdast har kvinnor och LO-arbetare drabbats.

Sjukförsäkringen borde finnas till som ett skyddsnät för att alla ska kunna känna sig trygga med att tillvaron inte behöver krascha mer än vad som ändå sker vid sjukdom eller skada. Det behövs tidsgränser för den enskilde ska ha rätt till rehabilitering och stöd, inte administrativa tidsgränser för när man inte tillåts vara sjuk längre.

För det är självklart att alla som kan ska bidra till samhället, utifrån sin egen förmåga. Samtidigt ska man veta, att om man blir sjuk och inte kan arbeta, ska man få tillgång till en försäkring som både ger rätt till snabb rehabilitering tillbaka till arbete, liksom rätt till ekonomisk trygghet så länge som det behövs.

Sjukdom försvinner inte för att den förbjuds och ingen blir friskare av att man straffas ut från sjukförsäkringen och hamnar sist i kön av arbetslösa. Det har bara gjort sjuka sjukare, ökat klyftorna och tvingat in nya grupper i socialbidragsberoende och fattigdom. Det är dags att stoppa regeringens utförsäkringslinje!
Kaj Raving (V), partistyrelseledamot

Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Bra skrivet av dig Kaj.

Är en av de som drabbats, sjuka är ytterligare att 2 mån innan jag åkte ut så gjorde jag en andra rygg operation. Som inte heller den blivit bra.

Så nu lever man med mer smärta, går på morfin, och får ta antidepressiva tablettar för allt som skett har gjort en ännu sämre.

Har inget krav på arbete från soc egentligen iom jag är sjukskriven, (men nollklassad) men jag vill få klar en form av utredning så anmält mig till af för att få testat mig så att säga och då med få aktivitetsstöd.
Men att gå på morfin och ev arbeta tycker jag är väldig konstig situation i dagens samhälle.

Kaj Raving sa...

Tack ska du ha. Tyvärr så är situationer liknande din alldeles för vanliga i dagens Sverige. Så ska det inte behöva vara i ett av världens rikaste länder. Här har vi råd att ta hand om varandra, även när vi råkat illa ut.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...