25 februari 2013

Enbart Vänsterpartiet ville värna schyssta villkor

Politik handlar om att vilja! Vi i Vänsterpartiet vill skapa ett rättvisare och mer jämlikt samhälle. Ett bättre samhälle. Då är det självklart för oss att kräva att kommunen värnar en trygg arbetsmarknad med schyssta jobb och konkurrens med schyssta villkor, inte social dumpning. Därför drev vi, i samarbete med socialdemokraterna, igenom en upphandlingspolicy som var anpassad därefter. Tyvärr så är vi idag det enda partiet i Nybro fullmäktige som fortfarande står upp för dessa värderingar.

Under kvällens fullmäktige tog kommunens folkvalda församling nämligen ställning mellan två tydligt färgade politiska dokument. Det ena var den upphandlingspolicy som gällde fram tills nu. Den är inte så omfattande och inte så tjusigt utformad. Men det innehåller en desto starkare och tydligare tro på att politiken faktiskt kan förändra samhället.

När Nybro kommun antog sin hittillsvarande upphandlingspolicy så antog man ett dokument med skarpa och tydliga skrivningar för att i största möjliga mån säkra att de upphandlingar som görs så att de värnar schyssta villkor på arbetsmarknaden. Det gjordes bland annat genom ett tydligt krav på att svenska kollektivtal, eller motsvarande villkor, ska gälla för de anställda. Men även genom en nog så viktig skrivning om att meddelarfrihet ska gälla. Och en hel del annat.

Politik är att vilja, sa Olof Palme. Och denna policy innehöll är ett tydligt politiskt ställningstagande. Ett tydligt politiskt budskap om att vi faktiskt kan, och vill, bidra till att skapa ett bättre samhälle. Den sa tydligt, att när Nybro kommun upphandlar, så är det inte lönt för mindre nogräknade aktörer, som konkurrerar genom dumpade löner och försämrade arbetsvillkor, att ens försöka. Ni är helt enkelt inte välkomna hos oss!

Den nya upphandlingspolicyn är snarast den raka motsatsen. Det är ett omfattande och glassigt dokument. Men all politisk vilja, all tro på att politiken kan förändra samhället är som bortblåst och ersatt med retoriskt fluff. DET är också ett tydligt politiskt budskap, fast i motsatt riktning. Helt fel riktning för mig som delar arbetarrörelsens värderingar.

I Sverige regleras löner och villkor genom kollektivavtal, det är det som är den svenska modellen, därför är det viktigt att kommunen genom att kräva kollektivavtal visar att man vill ha schyssta villkor på arbetsmarknaden. Offentliga upphandlingar omfattar varje år affärer för cirka 500 miljarder kronor. Om det i var och en av dessa upphandlingar ställs krav på kollektivavtal kan det bli en morot som får fler stelbenta företag att modernisera syn på inflytande och trygghet för sina anställda.

När kollektivavtal saknas så öppnar detta för mindre nogräknade aktörer att konkurrera genom dumpade löner och försämrade arbetsvillkor. Denna sociala dumpning drabbar inte bara arbetarna. Den innebär också att seriösa arbetsgivare som följer de gällande kollektivavtalen får en ekonomisk konkurrensnackdel och riskerar slås ut.

Politik är att vilja. Kvällens fullmäktige handlade om viljan att värna en trygg arbetsmarknad med schyssta jobb och konkurrens med schyssta villkor. Det visade sig att enbart Vänsterpartiet hade den viljan.

Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , ,

1 kommentar:

Tobfag sa...

Jag trodde den tidigare upphandlingspolicyn innebar att man gav ALLA jobb till OG Ohlssons!?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...