06 januari 2013

Överklassen beter sig sämre än andra

Ny forskning visar att överklassen beter sig sämre än andra, det rapporterar SVT om. I en studie vid vid University of California jämförde man olika sociala grupper och tittade på vilka som beter sig sämst. Resultatet visade sig att de som tillhörde överklassen oftare är oärliga och fuskar mer. Andra undersökninga visar å andra sidan att fattiga är mer benägna att dela med sig av det lilla de har.

Vad gäller överklassen så är mina erfarenheter ytterst begränsade. Undersökningens resultat bekräftar bara mina fördomar. Men när det gäller fattigas generositet så bekräftar det till punkt och pricka vad jag själv har sett många gånger.

Psykologen Paul Piff och hans kollegor som genomfört testet menar att det kan vara utslaget av en ond cirkel där oärliga människor skaffar sig mer privilegier, får högre status vilket i sin tur leder till ännu mer oärlighet och ojämlikhet.

– Våra fynd tyder på att om strävan efter egenintresse går okontrollerat, kan det resultera i en ond cirkel: egenintresse leder människor till att bete sig oetiskt, vilket höjer deras status, och det leder till mer oetiskt beteende och ojämlikhet.
Studien visar också att de med makt är mer benägna att fördöma ett beteende som de själva utövar, vilket inte minst ställer fusk-debatten kring våra socialförsäkringar i ett helt nytt ljus. Som man känner sig själv känner man andra typ...

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

1 kommentar:

Lasse Strömberg sa...

Forskning?
Det där forskningsresultatet har jag också kommit fram till genom livserfarenhet och vanlig observationförmåga.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...