16 januari 2013

LO stärker fronten mot vinstintresset i välfärden

Svenska folket vill ha en välfärd där vinstintresset inte tillåts styra vilken omsorg eller vård vi får. I riksdagen är det däremot enbart Vänsterpartiet som driver den frågan om att skattepengarna ska gå till den välfärd de avsedda för och inte en privat plånbok. Utanför riksdagen stärks däremot stödet för Vänsterpartiets linje. Nu senast av LO.

I våras gav nämligen en stark majoritet av ombuden vid LO:s kongress beskedet att LO måste ta tydlig ställning mot alla former av vinstintresse i vård, skola och omsorg. Igår presenterade LO sitt förslag för att sätta stopp för vinstintressets framfart i välfärden med följande motivering: 
"Välfärdens resurser sinar i takt med att skatterna sänks. Dessutom läcker välfärdsresurser ut i privata vinstuttag. Skattepengar avsedda för medborgarnas skola, vård och omsorg hamnar i stället i privata fickor. Det är i dag fullt tillåtet för privata bolag att göra ekonomisk vinst på bekostnad av människors välfärdskvalitet."
Förslaget man presenterade innebär att LO lägger sig nära det förslag som Vänsterpartiet presenterade i sommras för att sätta stopp för vinstintresset som drivkraft i välfärden, samtidigt som vi kan ha flera olika utförare att välja mellan. Även om man kan kritisera vissa brister i förslaget så innebär det tveklöst att LO stärker fronten mot vinstintresset i välfärden.

Nu väntar vi på vad Socialdemokraterna kommer fram till på sin kongress i vår. Ska man lyssna på arbetarrörelsen och majoriteten av svenska folket? Eller kommer man att falla till föga för marknadens intressen?


Kolla in Bloggvänstern för fler schyssta vänsterbloggar.
Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...