16 december 2012

Vinstintresse i välfärden ger inte ökad valfrihet

Ibland kan det självklara behöva upprepas ofta. Att ägandeformen inom välfärden gör skillnad är en sån sak. Att valfriheten i välfärden inte ökar bara för att man låter vinstintresset styra där är en annan sådan sak. Båda är viktiga, särskilt eftersom högern ständigt sätter ett likhetstecken mellan vinst i välfärden och valfrihet. Hanna Hallin och Anna Ardin vid tankesmedjan Sektor3 beskriver idag detta på SvDs Brännpunkt:
Såväl politiker som medborgare efterfrågar i dag en mångfald av inriktningar och aktörer inom vård, skola och omsorg. Tyvärr är det en valfrihet som i dag inte existerar. Vår valfrihet är i praktiken begränsad till att besöka en offentlig vårdcentral eller en snarlik vårdcentral som drivs av ett storföretag. I dagens ensidiga debatt om vinster i välfärden glöms ofta en grundläggande del av frågan bort – vinst är inte liktydigt med valfrihet.
När det kommer till kritan så är det i själva verket enbart vinstintresset som högern värnar. Att man klär det i en retorik om valfrihet handlar just om retorik och inget annat.  Det blev om inte annat klart när högern i Nybro röstade emot vänsterpartiets motion om valfrihet i äldreomsorgen. Valfriheten inbegrep ju inte något vinstintresse i Vänsterpartiets version, och då var det inte intressant för högern.

Svenskarna vill ha en välfärd som inte styrs utifrån vinstintresse. Vänsterpartiet är idag det enda riksdagsparti som som vill stoppa kommersialiseringen av välfärden och vi har dessutom presenterat en lösning på hur det ska gå till rent praktiskt.

Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , , ,

2 kommentarer:

Erik sa...

Den genomsnittliga vinsten är någon procent. Bara för att några enstaka gör stora vinster är det inte vettigt att förbjuda alla. De måste få göra vinst ibland för att klara av att gå med förlust vissa år.

Om verksamheten blir lidande väljer folk bort dem och de förlorar på det.

Kaj Raving sa...

Erik: vinsten hos välfärdsföretagens snittar på 15%, dvs dubbelt så högt som inom näringslivet i stort. Det innebär att ca 9 miljarder skattekronor försvinner i vinst. Pengar som kunde gått till exempelvis mer personal, typ 22000 undersköterskor. Det är dessutom bara de pengar som faktiskt plockas uti vinst. De stora pengarna tjänas ju genom avancerad skatteplanerande/skatteflykt och vid försäljning.

Påstående två har verkligheten motbevisat åtskilliga gånger.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...