11 december 2012

Bitter julklapp för arbetarna på Orrefors glasbruk

Innan sommaren kommer Orrefors glasbruk att stänga helt. Igår slogs nämligen sista spiken i kistan då de sista kvarvarande kollektivanställda vid bruket fick skriva under sina uppsägningsbesked. Snacka om bitter julklapp. Mina tankar går nu till dem och alla andra glasbruksarbetare som offrats på kapitalets giriga altare.

Det är dessutom inte "bara" ett glasbruk som går i graven, utan en del i glasriket med allt vad det innebär av turism och annat. Det riskerar att bli ett hårt slag mot både Orrefors som samhälle och hela Nybro kommuns arbetsmarknad. Och detta i ett läge där arbetslösheten blir ett allt större problem i hela landet, inte minst långtidsarbetslösheten.

För inte nog med att regeringen misslyckats med skapa fler jobb, man har ju dessutom havererat a-kassan så till den milda grad att arbetslöshet nu är den vanligaste orsaken till att Nybrobor får socialbidrag (försörjningsstöd). Att en kapitalist som Torsten Jansson inte är intresserad av att ta ansvar för arbetarna på glasbruket är svinigt men föga förvånande. Men att regeringen på samma sätt vägrar ta ansvar och istället väljer att sparka på den som redan ligger är bara förkastligt!

Men det är klart. Enligt regeringens resonemang så väljer ju arbetarna på Orrefors glasbruk att bli arbetslösa. Med det resonemanget så blir det väl också rimligt att de får ut kanske 60% av sin lön i a-kassa. Knappast någon får ju ut 80% idag. Dessutom är det ju en rad karentsdagar då de inte får några pengar alls förstås.

Om det sen leder till att de får sälja allt de äger för att söka socialbidrag så har de bara sig själva att skylla. De har ju valt att inte jobba, eller hur var det nu?

Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...