12 december 2012

Angiveri och jakt på papperslösa - är det en sån värld vi vill ha?

Att vara papperslös är som att vara ett jagat villebråd. Det är nog bland det värsta man kan vara med om. Lagen ger dock inte polisen rätt att stoppa någon bara för att man ser "utländsk". Då väljer polisen i Stockholm att kringå lagens syfte genom att kontrollera plankare i tunnelbanan på jakt efter papperslösa. P3 Nyheter har intervjuat gränspolisen Jerk Wiberg:
– Man kan inte bara gå på vem som helst ute på stan för att någon kanske ser utländsk ut, det har man inte rätt till. Lagen kräver något mer för att man ska ha en bra anledning att göra en kontroll.
Att det är skrämmande att polisen beklagar sig över att de inte får gripa människor efter personligt tycke på stan, och plocka in alla som ser utländska ut, behöver väl knappast påpekas. Men att polisen desutom på detta sätt jagar papperslösa ger inte så lite obehagliga Stasi-vibbar, vilket inte minst förstärks av att kommentarsfälten översvämmas av uppmaningar till angiveri.

Vilka metoder kan vi förvänta oss i förlängningen och hur länge är det "bara" papperslösa som drabbas? Är det verkligen ett sånt samhälle vi vill ha, präglat av människojakt och angiveri? Det är inte det samhälle jag vill se i alla fall! Därför uppmanar jag att bidra till Ingen människa är illegals julkampanj.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...