20 november 2012

Krogägarna nöjda med att ha fått branchstöd

Barometern skriver idag om att krogägarna i Kalmar är nöjda över att regeringen har sänkt krogmomsen. Jag hade blivit extremt överraskad om de sagt nåt annat. Det var ju ändå deras egen organisation SHR som valdes till Årets lobbyist 2011, just för att man lyckades genomdriva vad Finanspolitiska rådet karaktäriserar som närmast ett branschstöd. Dvs sänkt krogmoms.
Branchen beställde en sänkning och regeringen lydde lydigt och nu jobbar man tillsammans för att hitta något sätt att försöka motivera detta att man lägger över 5 miljarder skattekronor i ett branchstöd. Det går sådär... Därför hävdar man att sänkningen gett 6000 nya jobb. Problemet är att statistiken de hänvisar till är arbetsförmedlingens statistik om utlysta jobb, vilket inte säger något alls om det totala antalet jobb i branschen.

Dessutom visar de senaste siffrorna från SCB:s kortperiodiska sysselsättningsstatistik att antalet anställda inom hotell och restaurangbranschen istället minskat sedan förra året med ca 2,6 procent! Vad som hänt är att de otrygga visstidsanställningarna i branschen visserligen ökade med 1,9 procent, men att de fasta anställningarna samtidigt minskade med mer än dubbelt så mycket, 4,3 procent.

Färre och otryggare jobb är alltså resultatet så här långt med andra ord, vilket jag och Ulla Andersson också påpekade i ett svar när Anders Åkesson (C) och Eskil Erlandsson (C) skröt om att de genomfört momssänkningen. Men även om man väljer att tro på branchens egna siffror så kostar varje jobb oss skattebetalare närmare en miljon kronor! Är det verkligen väl använda skattepengar?

För Vänsterpartiet är svaret enkelt. På både lång och kort sikt är investeringar i jobb och utbildning det allra viktigaste och det som ger framtida generationer bäst förutsättningar att stå starka. Våra ungdomar är värda en utbildning som ger jobb – det är borde regeringen prioritera, inte att fylla krogägarnas fickor. Därför prioriterar vi också bättre välfärd och fler jobb istället för sänkt krogmoms.

Bloggat: Martin om att McDonalds m.fl passat på att höja priset igen efter den sänkning man tvingades göra för att motivera momssänkningen, Lennart om att det är oklart om krogmomsen gett jobb.

Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det viktigaste argumentet som jag ser det är att denna subventionering av en viss bransch inte är förenligt med marknadsekonomi. Jag tror egentligen att det ligger närmare den ekonomiska ideologi som du står för.

martin sa...

En skattesänkning kommer aldrig de som lever på lön till del. Var denna skattesänkning än sätts in så är det aldrig löntagaren som tjänar på den. Skattesänkningar ger bara banken mer utrymme att suga ut, krogägaren större marginaler osv. För den som tror att täckningsbidragsmodellen är den dominerande prissättningsmodellen, den människan har aldrig varit ute i verkligheten. Varje skattesänkning var den än sker är ett bidrag rakt ned i kapitalägarnas fickor. En löntagare kan ALDRIG tjäna på en skattesänkning.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...