03 november 2012

Invandrare diskrimineras på arbetsmarknaden

Invandrare diskrimineras på den svenska arbetsmarknaden, vilket utöver vad det innebär för individen också kostar Sverige många miljarder kronor varje år. Personer med utländska namn har svårare att få jobb eller ens få komma till anställningsintervjuer rapporterar Barometern om.

En undersökning som nationalekonomen Magnus Carlsson vid Ekonomihögskolan i Kalmar har gjort, visar att den med svenskt namn hade 50 procents större chans att få komma på intervju. Det bekräftar den bild som rapporterats om flera gånger tidigare och är ytterligare ett bevis på att vardagsrasismen alltid måste bekämpas. Det är inte rimligt att man ska behöva byta namn för att få en chans på arbetsmarknaden!
Vardagsrasismen leder till att invandrare diskrimineras på arbetsmarknaden.
Kanske läge för fler avidentifierade jobbansökningar, så att man ser
folks kunskap, inte deras namn? 
Missa inte Sara Lunds inlägg där hon kommenterar att asylsökande barn och ungdomar inte får skolmat i Borgholms kommun.
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

2 kommentarer:

martin sa...

När jag var student för sisådär en 10+ år sedan vid Linköpings universitet. Så uppmärksammades ett fall med en civilingenjör som sökt över 100 jobb utan att få något, han uppmanades att byta namn.

Sedan dess har absolut inget hänt med att få bukt rasismen hos de högre tjänstemännen som sköter anställning. Det är trots allt en mycket värre rasism än några heilande fyllon på en fredagkväll. För det är en rasism som arbetar 9-17 fem dagar vi veckan, år ut och år in. Det är den rasism som samlar invandrare i betongförorter tillsammans med socialt utslagna. Det är den rasismen som det inte talas om men som drabbar varje svensk med utländskt namn eller utseende.

Det är den rasism vi måste krossa om vi skall kunna få bukt med rasismen för gott.

Kaj Raving sa...

Så sant Martin!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...