18 oktober 2012

RUT gjorde inte svarta jobb vita

Ska skattepengar gå till välfärd och fördelas utifrån behov eller ska skattepengar gå till att subventionera städning för människor med goda inkomster och möjlighet att göra avdrag på skatten? Den frågan kvarstår när det handlar om Rut. Rut-avdraget har nämligen inte gjort svarta jobb vita, trots att det var ett av huvudargumenten när regeringen skulle motivera att man införde miljardsubventioner för städhjälp.
Med det argumentet dödförklarat återstår endast att man genom subventioner har skapat ett "behov" för pengar som man istället kunde använt till att anställa typ 4000 undersköterskor inom hemtjänsten eller nåt annat samhällsnyttigt. Det är pengar som har tagits från vår gemensamma välfärd där tiotusentals undersköterskor, lärare och sjuksköterskor försvunnit från våra gamla, barn och sjuka.

Politik handlar om prioriteringar. Människor med goda inkomster och möjlighet att göra avdrag på skatten, får nu halva kostnaden betald av staten när man vill ha städat. Personer med små inkomster, som fattigpensionärer, kan inte ens göra avdraget.

Möjligheten att använda sig av Rut hänger nämligen på plånbokens storlek och inte på behoven. De som inte har ekonomiska möjligheter att nyttja avdraget måste ändå vara med att bekosta festen för dem som redan har det bra. För mig är det självklart att sammhällets stöd ska fördelas utifrån behov - inte möjligheten att betala för sig. Det är inte rimlig att samhällets gemensamma resurser används så ojämlikt.

Men just så ojämlikt väljer regeringen att prioritera!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...