20 oktober 2012

Israel bordade Ship to Gazas fartyg Estelle

Idag bordades fartyget Estelle på internationellt vatten när Ship to Gaza gjorde ett nytt, tredje, försök att ta sig fram med förnödenheter till Gaza. Vänsterpartiet, liksom Ung Vänster, fördömer givetvis attacken och Jonas Sjöstedt konstaterar att Israel fortsätter straffa hela Gazas befolkning:
- Det är djupt beklagligt att Israel stoppade Estelle. Fartyget var lastat med sådant som saknas i Gaza, som rullstolar, barnmorskeverktyg och fotbollar. Den blockad som Israel utsätter Gaza för strider mot internationell rätt och innebär att ett helt folk straffas. 
Den katastrofala situationen i Gaza innebär att dess invånare förnekas grundläggande mänskliga rättigheter, i strid med internationell lag, när de berövas försörjningsmöjligheter, sjukvård, utbildning, tjänligt vatten mm mm.

Vänsterpartiet kommer nu att begära aktuell debatt i riksdagen med anledning av Israels övergrepp mot Estelle, som ju är en svenskägd båt och många av de ombord är svenska medborgare. Hans Linde, utrikespolitisk talesperson och gruppledare för Vänsterpartiet i Riksdagen:
- Vi vill att Carl Bildt redovisar hur regeringen agerat gentemot Israel under resans gång för att garantera Estelles och besättningens säkerhet. Och vad kommer regeringen göra nu för att se till att lasten kommer fram till Gazas hårt prövade befolkning?
Estelle må vara bordat, men kampen för att häva blockaden mot Gazas folk kommer att fortsätta! Belägringen ska hävas!

Bloggat: Jonas Sjöstedt, Linda Snecker, En annan värld är möjlig,

Media: DN1, AB1, 2, Ex1, SvD1, 2, SVT1, SR1,
Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...