02 september 2012

Rapport från PS 1-2 september 2012

Så är ytterligare en helg med partistyrelsen till ända. Som vanligt var det en spännande och givande helg trots att helgens PS innehöll väldigt få rena beslutspunkter. Den enda egentliga beslutspunkten var frågan om vi i enlighet med verkställande utskottets förslag skulle förlägga kongressen 2014 till Stockholm.
Undertecknad in action under förra kongressen, i Uppsala i januari i år,
då jag hade äran att bli invald i partistyrelsen.
Argumenten som framfördes från VU var ekonomi, färre behöver hotell osv – logistik, det är relativt enkelt för alla att ta sig till Stockholm - och inte minst media, som ju ibland har märkligt svårt att ta sig utanför tullarna. Jag hade ingenting att invända mot detta och förslaget antogs utan prut. Nu vet vi alltså att Stockholmsdistriktet står värd för valårskongressen 2014, som går av stapeln i Stockholm. Datum och mer exakt plats får vi däremot vänta lite till på.

Men kanske var tack vare, och inte trots, att det var så fritt från beslutspunkter som det var lite extra givande. Istället behandlades nämligen flera strategiska diskussionspunkter. Dessa kan jag ju, dessvärre, men av lättförståeliga skäl, inte säga så mycket om såhär på bloggen.

Mötet inleddes dock med en allmänpolitisk diskussion där Jonas menade att den ekonomiska krisen kommer att prägla Europa och Sverige över valet vilket väl inte är någon högoddsare direkt. Nederländerna kan få ett vänsterparti, SP, som regeringsbildare vilket är unikt i Europa.

Han konstaterade också att regeringen visserligen är skakad med slitningar och annat, men definitivt inte uträknat. Det finns ändå bra förutsättningar för oss med ett stort utrymme för ett tydligt vänsteralternativ i politiken nu när S lägger sig nära regeringen i tävlingen om att vara mest företagarvänliga och lierar sig med näringslivet mot ungdomar och arbetare. Vi måste vara tydliga med vad vi vill.

Därpå följde rapport och en lång intressant diskussion kring höstbudgetmotionen när Ulla redovisat den ekonomiska situationen. Trots optimistiska siffror så tror regeringen själv att det blir tufft för kommunerna framöver. Då har vi ändå redan 7-8% arbetslöshet och framför allt långtidsarbetslösheten har ökat. Antalet långtidsarbetslösa har ökat med 40% sen regeringen tillträdde och har nu verkligen bitit sig fast.

Ändå prioriterar regeringen att betala av på den redan låga statsskulden istället för att stimulera ekonomin. Man har ändå ändrat strategi något från innan sommaren efter internationell kritik och kritik från nationell vetenskap. Nu presenterar man vissa satsningar på järnväg (fast inte i närheten av behovet), forskning, sänkt bolagsskatt och lita annat som kommer att komma. Utan att avslöja för mycket så kan jag säga att Vänsterpartiet prioriterar välfärd och jobb i vår budgetmotion.

Söndagen inleddes med att vi fick diskutera och analysera den opinions- och målgruppsanalys som jag skrev om på vägen upp till Stockholm. Den har genomförts som ett sätt att få veta mer om våra målgrupper och hur de ser på oss. Vi inledde med gruppdiskussioner och diskuterade sen gemensamt kring några frågeställningar. ”Vi måste sluta rädda världen i varje samtal” som Hediye Guzel klockrent konstaterade att vi behöver bli lite mer konkreta och vardagsnära i vårt språk.

Diskussionen som följde liknade till stora delar den som sedan följde när vi diskuterade Vänsterpartiets koppling till kommunpolitiken. Partiet är idag väldigt enbent med stort fokus på rikspolitiken. Vi behöver bli bättre på att göra kommunpolitik och stärka kommunalpolitikens betydelse i vårt parti. Det är ändå den som till stora delar har mest direkt inverkan på människors vardag. VU fick därför i uppdrag att jobba med detta och leta fram olika lokala framgångar och sprida dessa. Man fick också I uppdrag att utveckla KoLa-dagarna.

Över lag så var det bra och nyttiga diskussioner och det känns skönt att komma igång med de strategiska diskussionerna efter att vårens partistyrelsemöten till stora delar ägnats åt organisationsbygge och liknande. Nu ser jag fram emot nästa möte, i oktober, då partistyrelsen ska utbildas i att hålla i Vänsterskolan. Vänsterskolan skrev jag om efter förra PS och det är något jag verkligen tror kan bli ett lyft för partiet. Främst internt, men i förlägningen även externt.

Jag avslutar med att citera Jonas: Vår tid kommer nu!

P.S Givetvis så ingick de sedvanliga tågförseningarna i resan även denna gång.  

Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...