04 september 2012

Många utförsäkrade står helt utanför systemet

Nya siffror från Försäkringskassan visar att många av de som utförsäkrats saknar inkomst och inte heller är inskrivna på Arbetsförmedlingen eller hos Försäkringskassan, det skriver Dagens Arena. Värst drabbade är kvinnor och lågutbildade arbetare. Tusentals utförsäkrade står nu helt utanför systemet med regeringens utförsäkringslinje. De tvingas istället leva på föräldrar, barn, partners eller socialbidrag. Detta samtidigt som sjukförsäkringen ger miljarder i överskott till statskassan.
Sjukförsäkringen borde finnas till som ett skyddsnät för att alla ska kunna känna sig trygga med att tillvaron inte behöver krascha mer än vad som ändå sker vid sjukdom eller skada. Men istället för ett skyddsnät så har vi fått en ättestupa i form av en utförsäkringskedja med rigida kollektiva tidsgränser för hur länge du får vara sjuk. Och med det en ökad utslagning vilket LO:s välfärdsutredare Kjell Rautio  konstaterar:
– Många av de här hamnar inte hos socialen utan försörjs av anhöriga. Du får inte ha en make eller maka som har en inkomst som gör att hushållet hamnar ovanför existensminimum. Den här gruppen växer väldigt kraftigt. Det har även Svenskt Näringsliv visat i den statistik de kallar ”utanför utanförskapet”. Sociologen Tapio Salonen har också visat att antalet som lever på anhöriga ökar kraftigt. Där hamnar en hel del av de som utförsäkras.
Vi behöver en sjukförsäkring som grundas på en arbetslinje istället för en utförsäkringslinje. En arbetslinje som ger människor chans att faktiskt komma tillbaka till arbete med omfattande satsningar på rehabilitering. Det behövs också en aktiv arbetsmarknadspolitik så att människor inte fastnar i långtidsarbetslöshet och en arbetsmarknad som är beredd att ge människor chansen att visa vad de kan bidra med. Långt ifrån regeringens fas 3-slaveri med andra ord!

Det behövs tidsgränser för den enskilde ska ha rätt till rehabilitering och stöd, inte administrativa tidsgränser för när man inte tillåts vara sjuk längre. För det är självklart att alla som kan ska bidra till samhället, utifrån sin egen förmåga. Samtidigt ska man veta, att om man blir sjuk och inte kan arbeta, ska man få tillgång till en försäkring som både ger rätt till snabb rehabilitering tillbaka till arbete, liksom man ska ha rätt till ekonomisk trygghet så länge som det behövs. Ingen ska behöva gå från hus och hem för att man har oturen att bli sjuk.

Ingen väljer att bli sjuk. Då kan man givetvis inte heller straffa någon till att bli frisk. Alla ska ha rätt till ett arbete, men man måste också ha rätt att vara sjuk.

Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...