06 september 2012

Fas 3: Har insikten slagit Littorin?

”Fas 3 blev inte vad vi hoppats på”, säger den tidigare arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin i något som kan verka som ett infall av självinsikt. Ur de allra flesta människor syn att se på arbetsmarknaden så måste det vara något av årets understatement han lyckas med.

Fas 3 (sysselsättningsfasen) innebär tvångsarbete utan lön, semester eller andra rättigheter. Istället för en arbetsmarknadspolitik som skapar jobb har moderaterna skapat en marknad där mängder av rättslösa människor antingen ersätter ordinarie arbetstillfällen eller utnyttjas av allehanda skojarföretag som lever gott på de bidrag man får för att erbjuda meningslösa åtgärder. Några fler jobb blir det givetvis inte.

Fas 3 är helt enkelt ett fruktansvärt fiasko. Ur arbetsmarknadspolitiskt perspektiv är det svårt att se det på annat sätt och Fas tre borde fasas ut omedelbart. Vänsterpartiet vill därför givetvis helt avskaffa Fas 3. Fas 3 har inte det minsta att göra med jobb eller utvecklingsgaranti - utan är enbart ett fruktansvärt fiasko som inte hör hemma i arbetsmarknadspolitiken.
Vad som behövs är åtgärder för verkliga arbeten för att de tusentals människor som idag utnyttjas som obetald arbetskraft ska kunna hitta tillbaka till arbetsmarknaden. Satsningar som de som Vänsterpartiet har presenterat, med utbildningssatsningar, lärlingsanställningar och övergångsjobb med kollektivavtalsenlig lön, reserverade för arbetslösa som varit anvisade till Fas 3.

Men, och det finns ett stort men när det kommer till Littorins insikt. Jag tror nämligen att Littorin friserar sanningen rejält och att Fas 3 blev precis vad regeringen hoppades på. Det handlar om statligt reglerad lönedumpning i arbetslinjen namn. Fas 3 urholkar hela arbetsmarknaden när arbetslösa konkurrerar med sig själva. Varför ska företag anställa när de kan få arbetskraften gratis, och dessutom få 5 000 kronor i månaden?

Fas3, liksom att man sparkar ut sjuka i arbetslöshet, och många andra av regeringens "reformer" i arbetslinjens namn är helt enkelt medvetna steg för att dumpa villkoren på arbetsmarknaden som en del i den gamla kampen mellan arbete och kapital. Eller mellan höger och vänster om man så vill. Ur Ingemar Göranssons Angreppet på det fackliga löftet:

Den nya borgerliga strategin är nyliberal. Den vill gynna ägandet indirekt med marknadskrafterna som medel. Genom att kraftigt öka utbudet av arbetskraft med fler sökande på arbetsmarknaden, färre, lägre och sämre ersättningar till dem som har arbete, kommer fler att tvingas ta arbete till lägre lön och sämre villkor.
De anställdas tillkämpade förmåner och rättigheter ska spolas bort, inte genom politiska beslut, utan med en arbetets marknad där arbetslösa ställs mot arbetande, där sjuka ställs mot friska, där exportmarknad ställs mot hemmamarknad, där kvinnor ställs mot män och där gamla ställs mot unga.
Bloggat: Alliansfritt, Göran, Martin,
Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Det verkar som Littorin söker inkomster för sin nya nazifinansierade bransch så att de kan skära guld med täljkniv i den svenska "välfärdssektorn" de med. Blir nog inte så trevligt för de arbetslösa dock - särskilt inte för de som med Ullenhags förslag låsts in i "nystartszonerna" http://www.expressen.se/nyheter/littorins-nya-jobb-kan-ge-topplon/

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...