10 september 2012

En centersatsning för färre och otryggare jobb

Regeringens sänkning av krogmomsen har kostat oss skattebetalare över fem miljarder kronor. De pengarna skulle Vänsterpartiet istället ha lagt på bättre välfärd och fler jobb. För samma summa hade vi kunnat få det generationsväxlingsprogram inom välfärden med 25 000 fasta heltidsjobb och utbildningsplatser, som Vänsterpartiet föreslagit.

Politik handlar om att prioritera rätt saker och genom våra prioriteringar visar vi vilka värderingar som styr politiken. Därför är det talande att Anders Åkesson (C) och Eskil Erlandsson (C) i Västervikstidningen 27/8 skryter över att Centerpartiet drev igenom sänkningen av krogmomsen.

Siffror från SCB:s kortperiodiska sysselsättningsstatistik visar nämligen att antalet anställda inom hotell och restaurangbranschen minskat sedan förra året med ca 2,6 procent under andra kvartalet i år! Vad som hänt är att de otrygga visstidsanställningarna i branschen visserligen ökade med 1,9 procent, men att de fasta anställningarna samtidigt minskade med mer än dubbelt så mycket, 4,3 procent.

Hur vi prioriterar att använda skattepengarna visar våra värderingar. Anders Åkesson och Eskil Erlandsson väljer att skryta över att man prioriterar en dyr och ineffektiv krogmomssänkning. En centersatsning för färre och otryggare jobb!

Kaj Raving (V), partistyrelseledamot
Ulla Andersson (V), vice partiordförande och ekonomisk-politisk talesperson

Bloggat: Alliansfritt, Nicklas,

Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , ,

2 kommentarer:

Sandlyckan sa...

Statistiken visar att minskningen av jobb kom under hösten dvs innan momsen sänktes. Man kan också se att trenden är likadan varje år, fler jobb under vår/sommar och färre under höst/vinter och det är inte konstigt med tanke på att det till stor del är en säsongsbransch.

Det som också syns är, som du skriver, att visstidsanställning ökar och tillsvidare minskar. Det kan ha med momssänkningen att göra men det kan också ha med en större konjunktur att göra, precis som att stora positiva effekter hittills inte syns kan ha det.

Dra inte för stora växlar av statistiken än. Effekten syns kanske inte förrän nästa säsong.

Kaj Raving sa...

Siffrorna är jämförda för samma period, andra kvartalet -11, mot andra kvartalet -12, så teorin om säsongsvariationer faller bort helt.

Däremot har du rätt i att det inte går att dra några stora växlar utifrån statistik idag. Det är också lite av själva poängen.

Det är ju nämligen precis det Eskilsson/Åkesson har gjort. De har gått ut och slagit på stora trumman utifrån statistik som de tyckte fyllde deras syfte och påstod att det var ett bevis på att momssänkningen funkade som tänkt.

Agerar man så får man vara beredd på att nån dänger på med någon annan statistik - och det gjorde jag och Ulla.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...