12 september 2012

Det är dags att kämpa för en mänsklig flyktingpolitik!

Sverige ska vara ett land som står upp för alla människors lika värde – mot vardagsrasism och för en mänsklig asylpolitik. Det finns dom som säger att Sverige har en bra och human flyktingpolitik och det finns dom som påstår att det är för många som får komma hit. Inget av detta stämmer.

Istället förs en politik där den 15-åriga pojken Ali, som misshandlades av gränspolisen och våldtogs i flyktingläger i Italien, ska skickas tillbaka dit. Ensam och utan någon som kan hjälpa honom på plats. Alis fall är bara ett av många vi fått höra om den senaste tiden där familjer splittras, barn, sjuka och gamla skickas ”hem” till något som inte längre finns, regimkritiker sänds tillbaka till de regimer de kritiserat osv.

Nu kanske Ali får stanna trots allt. Fast problemet är inte detta eller andra enskilda fall även om de är skamliga nog. Problemet är att det inte handlar om enskilda fall, utan om att svensk asylpolitik idag är just så vidrig att vi utvisar människor i strid mot både FN, Amnesty och Europadomstolen.

För tvärtemot vad många tror så skickar Sverige tillbaka människor till krig och förföljelse – och tortyr. Detta har lett till att Sverige har fällts inte mindre än 19 gånger av FNs kommitté mot tortyr för att vi skickat tillbaka människor till länder där de riskerar tortyr. Det ger oss en föga hedrande världsmästartitel.

Det måste ske en förändring nu. Sverige kan inte fortsätta som världsmästare i skamliga utvisningar. Den som flytt från sitt land måste kunna få skydd. Familjer måste få leva tillsammans. Det är dags att alla vi som ser vad som händer går samman för att förändra. Det är dags att kämpa för en mänsklig flyktingpolitik!

Kaj Raving (V)
Agneta Grahn (V)
Irene Fleetwood (V)
Lars Johansson (V)

Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...