03 september 2012

Den enda vägens politik?

Här följer en artikel som jag skrev för Kronobergs-Nytt, partiorganet för Vänsterpartiet Kronoberg, i våras. Temat för artikeln är att det visst går att stoppa vinst i välfärden och artikeln har inte blivit mindre aktuell sedan den skrevs. Snarare tvärtom, eftersom Vänsterpartiet nu dessutom har presenterat ett konkret förslag på hur det i praktiken skulle kunna gå till.
"Politik är att vilja!" sa Olof Palme
- Visst går det att stoppa vinstintresset i välfärden

”Vi vill inte förbjuda vinster i välfärden. Det är omöjligt att göra det.” Det slog Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin fast vid en presskonferens för inte så länge sen och bekräftar att för socialdemokraterna under Stefan Löfven är ”den enda vägens politik” ett faktum och vinster i välfärden en av många systemförändringar som har ”kommit för att stanna”.

Den svenska välfärden blir allt mer privatiserad. Det är en utveckling som pågått även när socialdemokraterna styrt, men utvecklingen har accelererat kraftigt sen högerregeringen tog makten 2006. Sverige har idag till och med passerat USA i takt av marknadsanpassning och nyliberala avregleringar. ”Bland utvecklade ekonomier är det Sverige som har klättrat snabbast i ranking sedan 1996”, konstaterar Antony Kim, politisk analytiker på The Heritage Foundation i Svenska Dagbladet.

Regeringens privatiseringsiver har lett till att riskkapitalbolag idag tar över alltmer av skola, vård och äldre- och barnomsorg. Det betyder att det som borde vara vår gemensamma välfärd blir till vinstmaskiner för privata intressen. I stället för att gå till det gemensammas bästa så går våra skattepengar rakt ner i fickan på riskkapitalister och hamnar som vinster i olika skatteparadis.

För Vänsterpartiet är den självklara ståndpunkten att alla pengar som betalas in i skatt för att gå till vård, skola och omsorg, också ska gå till vård, skola och omsorg och ingenting annat. Allt annat är slöseri. Undersökningar visar också att en kraftig majoritet av svenska folket tycker att mer vård är bättre än privat vinst. Inte så märkligt i och för sig, det är ju pengar som skattebetalarna förväntar sig få vård för

Jag tror det var Carl Bildt som en gång i början av 1990-talet myntade uttrycket "den enda vägens politik". Men samhällsutvecklingen är inte ödesbunden utan vi kan välja alternativa utvecklingar. En majoritet i riksdagen kan mycket väl besluta om en lag som stoppar privata vinster i välfärden. Det handlar bara om vilja och mod att ifrågasätta ”den enda vägens politik”.

Det går att stoppa privatiseringsvågen och riskkapitalbolagen. Opinionstrycket för att göra det är starkt och misstroendet mot privatiseringseländet når långt utanför Vänsterpartiets väljarkår. Men regeringen vill det självklart inte och socialdemokraterna tycks sakna både vilja och mod – men vi vill! Och för att avsluta med att citera ytterligare en socialdemokrat, dock från tiden när socialdemokraterna fortfarande trodde på sig själva, Olof Palme: Politik är att vilja!

Bloggat: Människor är viktigare än siffrorTeresa Carvalho (S), Vänsterpartiet Botkyrka, Martin Moberg, Ellen Juntti,
Media: AB1, KA1, Dagens Arena, Forskning.no, GP1, Folkbladet,
Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...