09 september 2012

Anders Borg (M) vill ha massarbetslöshet

När högerregeringen tillträdde 2006 var arbetslösheten c:a 6% och var på väg ner. Alliansen hade gått till val, och vann troligen, på att sätta "kampen mot massarbetslösheten" främst. Men det var då det. Nu har retoriken ändrats och talet om "massarbetslöshet" har tystnat från regeringens sida.

Det är inte så märklig eftersom arbetslösheten idag ligger över den nivå som man då kallade massarbetslöshet och framförallt långtidsarbetslösheten har ökat med katastrofala 40%!

Men det är faktiskt värre än att regeringen bara har misslyckats med att bekämpa arbetslösheten. När den nytillträdda finansministern Anders Borg (M) i riksdagens talarstol sa att ”Alliansregeringens arbete kommer att präglas av kampen mot massarbetslösheten.”, så var det inget annat än en grov lögn. I Ekots lördagsintervju säger han nämligen att han vill ha 5-6% arbetslöshet - dvs massarbetslöshet!

Anledningen till att regeringen vill ha en så hög arbetslöshet är enkel. Tillsammans med en kass arbetslöshetsförsäkring är en hög arbetslöshet ett utmärkt vapen i kampen för en försvagad fackförening och dumpade löner och villkor. Och det är ju målet med högerpolitiken idag, precis som igår.

För att vända på detta krävs ett mål om full sysselsättning för den ekonomiska politiken. Även om TCO och LO är inne på samma linje, så är Vänsterpartiet idag det enda riksdagsparti som kräver detta.

Bloggat: Ulla AnderssonAlliansfritt, Peter Andersson,

Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...