11 september 2012

Anders Borg (M) får bakläxa om a-kassan

Nu ger sig TCO in i leken efter att Anders Borg (M) häromdagen i Ekots lördagsintervju hävdade att en höjning av a-kassan skulle leda att färre arbetslösa skulle anstränga sig för att få ett jobb och att 30 000 fler därför skulle välja att bli arbetslösa:
– Jag tror inte att vi ska höja taket i a-kassan. När vi räknar på det, så skulle även en höjning av a-kassan under de första tre månaderna kosta uppemot 30 000 jobb. Så pass stora negativa effekter har a-kassehöjningar.
För det första så visar påståendet på en vidrig människosyn, där arbetslösheten enbart beror på att de arbetslösa är lata, trots att regeringen faktiskt vill ha en hög arbetslöshet. Nu är ju inte det något nytt, det är ju den människosynen som genomsyrar regeringens politik från grunden, med utförsäkringslinje, fas 3 mm.

För det andra så har Borg fel om taket i a-kassan. Påståendet att det skulle kosta 30 000 jobb har ingen grund i verkligheten. En usel a-kassa ger inga jobb, däremot ger det ökad fattigdom och tvingar in fler i ett långvarigt socialbidragsberoende. Det gynnar vare sig den enskilde eller samhällsekonomin. Det gör däremot, som TCO påtalar i artikeln, en bra a-kassa.

Bloggat: Alliansfritt, Göran, Martin,

Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...