22 augusti 2012

Spännande höjning av fastighetsskatten?

"Spännande förslag till ny fastighetsavgift" skriver enligt Barometern (bara i papperstidningen), Gudrun Brunegård (KD) på Facebook om förslaget till ny fastighetsskatt som regeringens utredning lagt fram. Hon passar också på att poängtera att det är efter Kristdemokraternas påtryckningar som förslaget tagits fram.

Den "skrotade"fastighetsskatten
visade sig bli en höjd fastighetsskatt
för många villaägare i glesbygdens
Kalmar län. Nu tycker Gudrun Brunegård
att en ytterligare höjning för glesbygden
verkar "spännande".
Det här med fastighetsskatten är ju en gammal hjärtefråga för KD. I valet 2006 lovade man att man skull ta bort den. Fast i stället valde man att införa en platt skatt för fastigheter. Precis som med all platt skatt så blir överklassen den stora vinnaren och villaägarna i Danderyd och Lidingö jublade när de fick sänkt skatt med kanske tiotusentals kronor om året. Detta medan en majoritet av alla husägare faktiskt fick en höjd fastighetsskatt, inte minst här i Kalmar län. Men Hägglund var rasande nöjd!

Trots denna nöjdhet så har alltså Kristdemokraterna, enligt Gudrun Brunegård, utövat påtryckningar för att få till en förändring. Så här skriver hon:
"Spännande förslag till ny fastighetsavgift, efter Kristdemokraternas påtryckningar. Gynnar dem med små bostäder, som studentrum eller småhus, särskilt på glesbygd."
Men vad innebär då detta "spännande" förslag för Kalmar län? Jo, SCB har räknat på detta åt Villaägarnas riksförbund och kommit fram till följande:
Det ger en chockhöjning av fastighetsskatten för en stor del av villaägarna i Kalmar län. I Högsby kommun kommer samtliga(!) villaägare att få höjd fastighetsskatt, med i snitt 155%(!). I Gudrun Brunegårds hemkommun Vimmerby ser det inte fullt så illa ut. Där skulle 67% få höjd fastighetsskatt, med i snitt 89%.

Förlorare med förslaget är alltså alla som bor i landsbygdskommuner i en fastighet med lågt taxeringsvärde, men där boende- och tomtyta är stor. Vinnare är istället de som bor på liten yta i ett studentrum och de som bor i ett mindre hus med liten tomt i ett attraktivt bostadsområde med höga taxeringsvärden.

Förslaget innebär att i en majoritet av Kalmar läns kommuner får 60% av villaägarna eller fler höjd fastighetsskatt. Det tycker Gudrun Brunegård är "spännande". Det tror jag hon är rätt ensam om...  

P.s De rödgröna lovade i valet 2010 att införa en ny fastighetsskatt, men till skillnad från högerns fastighetskatt så beskattar den ägarna till de allra exklusivaste villorna i stället för den vanliga villaägaren, med resultatet att 99% av alla husägare hade fått sänkt eller oförändrad fastighetsskatt.  

Media: Svt, AB, Svd12,
Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , ,

2 kommentarer:

Börje Andersson sa...

Det viktigaste är att få bort fastighetstaxeringen med den byråkrati det innebär. Utredningsförslaget är inte så dumt.

martin sa...

Är politiker bakom flötet. Alla problem som folk gnällt över med fastighetsskatt kan enkelt lösas. Det här att gamla par i skärgården inte kan få bo kvar och sådant.

Fastighetsskatten skall tas ut på anskaffningssumman. Inget annat. Om tant Agda köpte sin kåk för 450 spänn 1930, så skall hon beskattas på de 450 spännen och grannen som handlade sin kök 2012 för 10 miljoner, han skall beskattas för en fastighet värd 10 miljoner. Hur jävla lätt som helst.

Men det är klart, det skulle riskera att punktera den ömtåliga bostadsbubblan som en majoritet i riksdagen verkar se som sin huvuduppgift att hålla liv i. Det är som om banken tillsatt majoriteten i riksdagen.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...