03 augusti 2012

Privatiserad järnväg borgar för tågkaos

Den svenska järnvägen tillhör Europas mest avreglerade och i spåret av detta ser hur "tågkaos" blir en allt vanligare rubrik, oavsett årstid. Orsakerna bakom detta är flera, men långtgående privatiseringar kombinerat med bristande underhåll och brist på spår gör att konsekvenserna av minsta störning blir stora.
Trots att erfarenheter från exempelvis Storbritannien borde avskräcka
den värsta privatiseringsextremist, så driver regeringen på för en
närmast extremistisk privatisering av alla delar av järnvägen.
Dessutom så har regeringen med berått mod låtit bli att underhålla
och bygga ut järnvägsnätet efter de behov som finns.
I och med privatiseringarna kan man inte heller samordna de resurser som finns, utan det blir duttande här och där istället. Händer det något så finns det en stor mängd underentreprenörer där ingen vill ingen ta på sig ansvaret. Innan något görs så måste det göras klart vem (någon annan) som ska stå för fiolerna. En privatiserad järnväg borgar helt enkelt för att det ska bli tågkaos.

Regeringens (och sossarnas, det var ju de som påbörjade vad borgarna nu driver ett var till) misslyckade experimentverkstad med privatiseringen och vinststyrningen av järnvägen har lett till försämrat underhåll, förseningar, underkapacitet. Resultatet har vi sett - med stora konsekvenser för såväl den enskilde som samhället i stort. Det är på tiden att järnvägen återregleras och att samhället tar ett helhetsansvar för järnvägssystemet.

Vissa saker behöver helt enkelt skötas gemensamt - med samhällsnyttan och inte vinstintresset som drivkraft. Järnvägen är definitivt en sån sak. En sammanhållen järnväg skulle gynna både miljön och resenärerna och dessutom minska samhällets kostnader. För att inte tala om att det skulle göra Sverige betydligt bättre rustat att möta framtiden.

Lästips: Det stora tågrånet av Mikael Nyberg

Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om  , , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...