04 juli 2012

Svenskarna vill ha välfärd utan vinstintresse - Vänsterpartiet har lösningen

Idag på Vänsterpartiets dag i Almedalen skriver Jonas Sjöstedt och Ulla Andersson om Vänsterpartiets nya förslag för att få bort vinstintresset ur välfärden. Det är en ståndpunkt som har brett folkligt stöd och Vänsterpartiet är idag det enda riksdagsparti som driver den här frågan:
Vi föreslår lagstiftning om att skattemedel för kärnverksamheterna inom vård, skola, förskola och äldreomsorg inte ska kunna gå till vinstsyftande eller vinstutdelande företag. Överskott ska där i allt väsentligt stanna i verksamheten och antingen sparas eller direkt återinvesteras. Ett liknande regelverk gäller i dag för till exempel fristående skolor i Norge.
Genom förslaget försvinner vinstintresset som drivkraft i välfärden, samtidigt som vi kan ha flera olika utförare att välja mellan. Privata och ideella aktörer kan ges skattefinansiering om de i fortsättningen bedriver sin verksamhet utan vinstsyfte och vinstutdelning. De som däremot endast är ute efter att göra en vinst på skattepengar förlorar i och med våra förslag intresset för att verka i välfärden.
En majoritet av svenskarna väljer också välfärd före skattesänkningar enligt en ny opinionsundersökning från Sifo som Rapport tagit del av.

Bloggat: Varghjärta, Jonas,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...