08 juli 2012

Ship to Gaza - för solidaritet med Gazas folk, mot Israels folkrättsvidriga blockad

I sommar gör Ship to Gaza ett nytt försök att ta sig fram med förnödenheter till Gaza, och samtidigt uppmärksamma Israels olagliga blockad mot Gaza. Förhoppningsvis blir det tredje gången gillt efter den första resan som slutade i en katastrof och massaker där nio passagerare dödades av israelisk militär. Förra året stoppades fartygen i grekiska hamnar.
Den katastrofala situationen i Gaza är resultat av politisk handling och angreppet av en av världens mest välutrustade krigsmakter mot en yta som inte större än en fjärdedel av Ölands men där det lever mer än 1,6 miljoner människor. Den katastrofala situationen uppräthålls i sin tur av en blockad som står i strid med internationell folkrätt och WHO kräver ett omedelbart slut på blockaden.
Blockaden förnekar Gazas invånare deras grundläggande mänskliga rättigheter, i strid med internationell lag. Den inskränker Gazabornas möjlighet att importera och exportera varor och att resa in och ut ur området. Den berövar dem tillgång till jordbruksland och fiskevatten. Sammantaget innebär blockaden en form av kollektiv bestraffning som berövar Gazas invånare försörjningsmöjligheter, livsmedelssäkerhet, sjukvård, utbildning, tjänligt vatten, framtidshopp och kulturellt utbyte.
Under Almedalsveckan hade jag förmånen att lyssna på ett seminarium där läkare som nyligen besökt Gaza gav sina färska rapporter därifrån och beskrev hur Gazabornas fysiska och mentala hälsa påverkas av blockaden. Det var skrämmande berättelser de levererade om den terror, det våld, den förnedring och den press som de instängda Gazaborna utsätts för dagligen men som aldrig skapar några rubriker.

Det beror givetvis till viss del på blockaden i sig, men framför allt beror det nog på det stora politiska oviljan som finns att göra något åt palistiniernas situation. Ship to Gaza är ett ideellt och ickevåldsligt solidaritetsinitiativ som syftar till att upphäva den inhumana och illegala blockaden mot Gaza. Men syftet är också att skapa opinion och tvinga fram handling från politikerna.

Den här gången blir det med ett segelfartyg man försöker ta sig fram för att understödja Gazaborna och Vänsterpartiet stödjer givetvis både Ship to Gaza och kravet på att blockaden ska brytas. Liksom flera vårdförbund. Själv vill jag knappt sätta min fot på ett flytetyg som är mindre än en gotlandsfärja, men jag önskar Estelle och Ship to Gaza, samt inte minst alla som deltar, all lycka och framgång på färden!

Du kan stödja Ship to Gaza genom att donera en summa här.

Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...