16 juli 2012

Dags att lämna debatten om vinstintresse i välfärden

Är det inte dags att vi en gång för alla lämnar den förlegade debatten om vinstintresset ska tillåtas styra i välfärden eller inte? Den debatten är ju ändå i praktiken redan avgjord och kvar som förespråkare står i princip bara branchen själv och deras stödtrupp i form av enstaka borgerliga ledarskribenter. Av någon märklig anledning så består denna stödtrupp också av samtliga riksdagspartier utom Vänsterpartiet. Men att det politiska etablissemanget försvarar den nyliberala politik de själva sjösatt är kanske inte så märkligt.
Att borgarna går i vårdbolagens ledband är väl inget någon förvånas över, märkligare är det möjligen med sossarna, även om resan mot ett Sverige som kommit att bli en experimentverkstad för nyliberala privatiseringar påbörjades av socialdemokraterna redan under 80-talet. Men socialdemokraterna är också djupt splittrade i frågan. SSU vill sätta stopp för vinstintresset i välfärden, liksom S-kvinnorna. LO-kongressen sade ett rungande JA till samma sak. Även miljöpartiet är splittrade och på deras kongress var det en stor minoritet som blev nedröstad i samma fråga.

Solklart är också att partierna inte går i takt med väljarna. Bara en av tio väljare anser att vinstuttag ska vara tillåtet enligt en ny opinionsundersökning från Novus. Till och med bland de borgerliga väljarna är det en överväldigande majoritet som anser att skattepengarna för välfärden också ska användas till välfärd och inte till vinster i privata fickor. Det är väl i och för sig inte så märkligt med tanke på att vi hela tiden matas med nya exempel på hur det går när man leker nyliberal lekstuga med välfärdstjänster.

Svenskarna vill helt enkelt ha en välfärd utan vinstintresse - liksom Vänsterpartiet. Hur detta skulle kunna genomföras rent praktiskt har Vänsterpartiet nyligen presenterat. Vi föreslår bland annat en lagstiftning om att skattemedel för kärnverksamheterna inom vård, skola, förskola och äldreomsorg inte ska kunna gå till vinstsyftande eller vinstutdelande företag. Det är inget märkligt i sig, i de flesta länder finns regler som gör att företag inom välfärdssektorn inte tillåts drivas i vinstsyfte.

Om den modell Vänsterpartiet har presenterat är den bästa eller inte vet jag inte. Men låt oss nu lämna diskussionen om, och istället ägna oss åt hur-frågan! Låt oss lämna egenintresset, det politiska etablissemanget och den meningslösa diskussionen om för eller emot därhän. Låt oss istället nu på ett konstruktivt sätt diskutera hur vi kan komma vidare och skapa en modell för en välfärd fri från kommersiella intressen.

Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , , , , ,  

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...