26 juni 2012

Vad vill vi att våra skattepengar ska gå till? Vinst eller välfärd?

Det finns en väldigt grundläggande skillnad mellan offentlig och privatiserad välfärd, nämligen syftet med verksamheten och vad våra gemensamma skattepengar används till. Vänsterpartiets självklara utgångspunkt för äldreomsorgen är att den ska vara så bra att ingen ska behöva oroa sig för att få den hjälp man behöver när man blir gammal. För oss är det därför självklart att skattepengarna måste gå till omsorg och inte till aktieägares bankkonton. Det är vi ensamma om att kräva i riksdagen, konstigt nog.

Eller nåja, att regeringen inte håller med är inte så konstigt. Och SD bryr sig ju som bekant enbart om att stoppa invandringen. Då gör det inte så mycket att dubbelt så mycket som SD påstår att invandringen kostar varje år går direkt ner i fickorna hos privata bolag inom välfärden. Men så är ju SD en stadig del av högeretblissemanget också. MP har ju alltid velat i frågan om vinst i välfärden. Och sossarna... ja, jag behöver väl knappast kommentera deras inställning utan hoppas att LO:s nej till vinster i välfärden kan påverka kommande S-kongress.

För syftet för privat verksamhet är att tjäna pengar och göra så stor profit på våra skattepengar som möjligt. Verksamheten, dvs välfärden, är bara ett medel. Det kunde varit något annat som riskkapitalisterna sysslat med, exempelvis el eller industri. Om det inte varit för att just omsorg är så mycket lönsammare att syssla med, och att verksamheten dessutom garanteras av våra skattepengar. Någon egentlig risk finns alltså inte för riskkapitalisterna.

Detta kan då ställas i relation till den offentliga sektorn. Där är syftet att ge en service till de medborgare som behöver det, för de pengar man tilldelas. Där är målet verksamheten och verktyget för att klara verksamheten är pengar, istället för tvärtom. Jag har skrivit ett inlägg om detta tidigare, men så här ser det ut om man ställer upp det:

                     Mål                      Medel
Privat:         Pengar                  Verksamheten
Offentligt:   Verksamheten       Pengar

Frågan man ska ställa sig är alltså följande: Vad vill vi att våra skattepengar ska gå till? Vinst eller välfärd?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...