11 juni 2012

Ojämlikhet i hälsa beror på ojämlikhet i samhället

Klasstillhörigheten spelar stor roll för hur din hälsa ser ut, men den har också stor betydelse för den vård som sjukvården levererar. Detta slogs fast redan i inledningen av konferensen om jämlig vård som jag deltagit i idag. Sverige fick också hård kritik från flera internationellt namnkunniga personer mot utvecklingen i Sverige med ökade klyftor, vård som styrs utifrån efterfrågan istället för utifrån behov, skolmisslyckande mm, mm.

Bland annat videointervjuades sir Michael Marmot, mannen bakom Marmotkommissionen, där det slogs fast att social orättvisa bokstavligen är en fråga om liv och död. Han menade också att man måste angripa problemet på rätt nivå! Ojämlikhet i hälsa beror på ojämlikhet i samhället då kan man inte titta på enbart vården utan måste även komma tillrätta med ojämlikheten i samhället.

Fd landstingsrådet i Stockholm, Ilija Batjlan (S), deltog exempelvis och lät som vanligt som en moderat på högerkanten där "valfrihet" är svaret på alla problem. Lena Hallengren räddade lite sosseära när hon senare konstaterade det är lätt att rösta med fötterna när man inte har de största behoven. Detta medan hälsominister Göran Hägglund (kd) konstaterade att vi har en jättebra grund av jämlikhet i Sverige. Synd bara att han och regeringenhåller på att bryta sönder den grunden. Fast det sa han inte, utan mässade på om föräldraansvar och familjen som svaret på allt istället.

Han gick sen innan seminariet jag hade valt till eftermiddagen, om vårdens tillgänglighet, där man bland annat diskuterade varför man behandlar män och kvinnor olika inom vården. Det hade nog inte passat honom ändå eftersom man konstaterade att tillgänglighet handlar inte bara om tillgång till vård i allmänhet, utan lika mycket om tillgången till en vård som är anpassad utifrån de olika förutsättningar som finns, exempelvis mellan könen.

Som exempel lyftes operation av ljumskbråck, där operationen görs utifrån hur en man är byggd, trots att kvinnor och män ju är väldigt olika konstruerade, inte minst i den regionen. Det leder till att kvinnors operationer ofta blir misslyckade - om de inte kräver att få en specialoperation(!). Som nån sa: Vi behöver en personcentrerad vård, inte könscentrerad.

Den avslutande paneldiskussionen utgick ifrån en kort film om Angered, en förort i Göteborg där medellivslängden är nio år kortare än i villaförorten i andra änden av spårvagnslinjen. Där deltog bland annat Sofia Barakat, planeringschef vid landstinget i Kalmar län, som berättade att vi i vårt vårdvalssystemet (hälsovalet) satsar mycket på förebyggande åtgärder. Något som inte tillfullo uppskattas av alla aktörer kan jag tillägga.

Regeringen, och framförallt det påtvingade vårdvalet, fick sig många välförtjänta skopor under dagen. Socialchefen i Botkyrka, Lotta persson, upprördes exempelvis över vårdval Stockholm och konstaterade att "ingen tar längre ett samlat ansvar inom primärvården", samtidigt som en annan paneldeltagare konstaterade att när man talar om patientens makt så utgår man ifrån en norm av vältaliga, välutbildade, vita män. Som vanligt skulle man kunna säga...

Hälsa och ohälsa är en fråga om klass och frågan avslutningsvis är vad det kostar att INTE göra något åt ojämlikheten? Svaret är: mycket! Både i samhällskostnader och i mänskligt lidande. Men som Sofia Barakat slog fast "Gör man saker tillsammans så kan man förändra". Så låt oss göra det nu!

P.S Konferensen ska visst sändas på kunskapskanalen i augusti.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...