28 juni 2012

Nej till EU:s finanspakt och lagstadgad nedskärningspolitik!

2003 röstade svenska folket, med klar majoritet, nej till införa euron och EMU. Något vi nog ska vara väldigt tacksamma för idag. Men att folket sa nej till att Sverige skulle vara med och leka bank med de stora pojkarna och flickorna har Sveriges politiska maktelit inte riktigt kunnat acceptera.
Regeringen Reinfeldt vill därför ansluta Sverige till EU:s nya finanspakt, ett tydligt steg in i valutaunionen. Finanspakten kommer att binda de anslutna länderna till en ensidig ekonomisk nedskärningspolitik som riskerar att förstärka den ekonomiska nedgången och massarbetslösheten. Högerpolitiken cementeras fast ytterligare i EU och som vanligt smygs det här tyst igenom utan någon offentlig debatt.

Regeringen har dock numer stöd av Socialdemokraterna. Socialdemokraterna är nu, under Stefan Löfven, så ivriga att få vara med att de utan att tveka var beredda att avstå från sitt tidigare krav att pakten åtminstone skulle villkoras med ett krav på ett socialt protokoll. Resultatet blev att enbart Vänsterpartiet krävde skydd för den svenska kollektivavtalsmodellen när den frågan avgjordes.

I finanspakten får EU:s kommission och domstol stor makt över den ekonomiska politiken. Det innebär att demokratin urholkas byråkrater, jurister och tjänstemän tar över uppgifter från de folkvalda församlingarna. Inflytandet från väljarna däremot, det minskar ytterligare. Därför kräver jag (om än felstavat), i ett upprop tillsammans med drygt 80 andra undertecknare, att riksdagen säger nej till euroländernas finanspakt!

Läs också Jonas Sjöstedt om hur Super-EU förbereds i tysthet.

Media: AB1, 2, 3Ex1, SvD1,
Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...