23 juni 2012

Ansvaret kvarstår för de som odlar hatet

Rättegången mot terroristen Breivik är nu över och nu väntar vi på att domstolen ska avgöra om han var sinnessjuk eller inte när han begick dåden. Oavsett vad man kommer fram till så är det ett faktum att Breiviks idevärld inte uppkom ur ett politiskt vacuum, tvärtom. Den islamofobi, antimarxism, antifeminism och värdekonservatism som utgorde Breiviks näring har under lång tid har odlats och bejakats av rasistiska och främlingsfientliga krafter även i Sverige.

Rent ideologiskt befinner sig Breivik i samma fåra som Sverigedemokraterna m.fl. och rasisterna försöker hela tiden flytta fram gränserna för vad som är ok att säga - och därmed i förlängningen göra. Den retorik som tidigare bara syntes och hördes från de grövsta uttalade rasisterna/nazisterna kan man idag se dagligen i nästan vilket kommentarsfält som helst och höra från sverigedemokratiska riksdagsledamöter.

Breivik fick sin näring från detta "vanliga" internethatets "islamkritik", och hat mot det mångkulturella samhället och det ”politiskt inkorrekta”. Detta hat skapade en av Nordens genom tiderna värsta terrorister och massmördare. Det politiska ansvaret för de som på detta sätt odlar hatet kvarstår!

Men värst är ändå när det övriga politiska etablissemanget accepterar och också anpassar sig till rasisternas dagordning. Är det någon läxa vi borde ha lärt oss av Breivik, så är det just att vi aldrig får blunda för rasismen och aldrig acceptera när rasisterna försöker flytta fram positionerna och normalisera hatet. Att man lyssnat på rasisterna i Danmark och gett dem inflytande har lett till att man idag för en politik som i vissa stycke antar rent apartheid-liknande former.

Just därför ska vi ha en nolltolerans mot alla rasistiska yttringar och försök att normalisera hatretoriken!

Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...