07 maj 2012

Vi behöver inte "ransonera välfärden" á la centern

Stödet för offentlig finansierad icke-privat välfärd är stort hos svenska folket, även i de borgerliga leden. Men starka politiska krafter från höger vill ju se en helt annan utveckling och verkar för att försämra den offentliga välfärden för att öppna upp för fler privata alternativ, så att riskkapitalbolag kan tjäna mer pengar. Det är vad hela Alliansens politik går ut på: omfördelning från folket till kapitalisterna.

För att motivera att man gör avsteg från folkviljan så måste finansieringen av framtidens välfärd framställas som ett hot. Borgerliga debattörer och diverse utredningar använder sig därför av alarmism krig finansieringen av välfärden för att plantera "rätt" känsla av katastrofscenario. Och för att upprätthålla känslan så hissar man sin varningsflagg med jämna mellanrum.

För c:a två veckor var en högertomte ute och gjorde detta på DN debatt, och kom fram till att "den enda möjliga vägen" är mer privatisering och ökad egenfinansiering av äldreomsorgen. Personen i fråga råkade av en händelse vara "entreprenör inom bland annat äldreomsorgen"! Idag är nästa högertomte, en sosse som blivit centerpartist, ute med en variant på samma tema. Också denna gång på DN debatt.

Visserligen är det en kreativ varian om att ”Det är dags att börja ransonera välfärden”. Men andemeningen är samma gamla alarmism som vi hört till leda; vi kommer inte att hå råd med dagens välfärdsnivå i framtiden. (Fast vi har ju förstås fortfarande råd att sänka skatterna med hundratals miljarder och låta miljarder skattekronor avsedda för välfärd försvinna som vinst i privata fickor och till riskkapitalbolag i skatteparadis).

Att det handlar om samma gamla alarmism bekräftas av att ex-sossen Hans Dahlgren i Aftonbladet särskilt lyfter fram en SKL-utredning som sägs visa att skatten måste höjas med 13 kronor fram till 2025 för att klara välfärden. Och detta ska centern uppenbarligen bygga sin värlfärdspolitik på. Nu är det ju bara så att hela detta katastrofscenario bygger på en myt, vilket Daniel Ankarloo visar med all önskvärd tydlighet i sin bok Välfärdsmyter, där han bland annat kommenterar just SKL:s "13 kronor":
Om du till exempel tar de 13 kronorna som SKL räknat fram att vi behöver höja kommunalskatten med fram till år 2035 så är bara en av dessa kronor räknad på stigande ålder hos befolkningen. 12 kronor har SKL själva lagt dit som beräkning av vad våra ”ständigt ökande krav” kommer att kräva. Det är inte seriöst.
Och nej, det är inte seriöst och det är inte heller centerns välfärdspolitik, fast det hade väl knappast någon förväntat sig heller. Så det finns knappast något behov av att "ransonera välfärden", däremot kan jag se ett stort behov av att ransoner bort Centern från den politiska spelplanen.

Media: DN1, 2, 3, SvD1, 2, AB1, 2, 3,
Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...