22 maj 2012

Risk för apoteksdöd i Kalmar län

Regeringens tvångsprivatisering av apoteken riskerar att leda till apoteksdöd i Kalmar län! Hur tänker ni säkerställa att människor på mindre orter i Kalmar län också i framtiden ska kunna få tillgång till receptbelagda läkemedel och den viktiga information som apotekens utbildade personal kan ge? Den frågan vill jag därför gärna ha svar på av länets borgerliga riksdagsledamöter!

Efter mars nästa år så är det nämligen fritt fram för de privatiserade apoteken att lägga ner de apotek de inte anser lönsamma nog. Det kommer sannolikt att leda till att många apotek i glesbygdsområden i Sverige kommer att läggas ner. Flera orter i Kalmar län är direkt hotade och riskerar att stå utan apotek när avtalen med staten går ut och apoteken drivs helt utifrån vinstintresse istället för utifrån ett samhällsansvar.

Sedan länets borgerliga riksdagsledamöter deltog i tvångsprivatiseringen har priserna på receptfria läkemedel har inte sjunkit, utan i en del fall ökat dramatiskt. Det har blivit svårare att få tag i receptbelagda mediciner inom rimlig tid och dessutom larmar facket om att arbetsmiljön och kundsäkerheten försämrats dramatiskt. Inte så konstigt att svenskarnas förtroende för apoteken har sjunkit.

Och så nu detta, att bor man i ett glesbygdslän som Kalmar län så är det om ett år inte så självklart att man ens ska kunna rådfråga någon om olika mediciner, dess påverkan eller vad man behöver. Hur tänker länets borgerliga politiker möta det? Jag för min del, och säkerligen många med mig, kommer att hålla dem var och en personligt ansvariga för varje enskilt apotek som försvinner i Kalmar län!

Kaj Raving (V)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...