30 maj 2012

Enbart Vänsterpartiet krävde skydd för den svenska kollektivavtalsmodellen

Ytterligare en gång har nu socialdemokraterna svikit i sin påstådda roll som arbetarparti och Vänsterpartiet var, återigen, det enda parti som krävde ett juridiskt bindande socialt protokoll och ett riktigt skydd för den svenska kollektivavtalsmodellen när det nu var dags för ändringar i EU:s fördragstext igen. Ulla Andersson debatterade frågan i riksdagen där Socialdemokraterna, trots vad de nyss sade, röstade mot kravet på ett socialt protokoll.

Efter att EG-domstolen genom en rad domar satt den svenska kollektivavtalsmodellen i gungning så har vänsterpartiet arbetat hårt för att regeringen ska förhandla fram ett socialt protokoll där de svenska kollektivavtalen garanteras. De enda tillfällen som detta låter sig göras är när det genomförs ändringar i fördragstexterna, som nu, sen kan det dröja många år innan nästa möjlighet kommer.

EU-anhängarna har ju alltsedan kampanjen inför EU-valet startade hävdat att de svenska kollektivavtalen skulle vara säkra från inblandning från EU. Om anhängarna nu själva var medvetna om det och medvetet förde människor bakom ljuset eller om de själva blev grundligt blåsta låter jag vara osagt, men klart är i alla fall att den försäkran om de svenska kollektivavtalens okränkbarhet inte var värd ett vitten. I själva verket så bestod "säkringen" i ett ensidigt svenskt tillägg till protokollet, vars värde vi efter hand har blivit brutalt varse om.

Tyvärr så orkade sossarna inte heller denna gång ta strid för den svenska modellen utan lade sig återigen platt för EU. Mer tydligt kan det knappast bli att socialdemokraternas försvar av kollektivavtalen mest består av tomt prat. Och det hela blir ju inte mindre tragiskt av att man har en ordförande som kommer direkt från fackföreningsvärlden. Hyckleri är ordet för dagen!

Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...