30 maj 2012

Barnfattigdomen - ett misslyckande mitt i välfärdssverige

Den ökande barnfattigdomen i Sverige är på tapeten igen. Återigen kan vi läsa om att det blir fler fattiga barn i ett rikare Sverige efter en rapport från FN:s barnfond Unicef som visar att Sverige är ett av 35 rika länder som låter barnen falla djupast i fattigdom om man jämför med befolkningen som helhet. Vi blir slagna av länder som Polen, Grekland, Estland och Ungern.

Majblomman, Stadsmissionen, Svenska kyrkan och många andra välgörenhetsorganisationer har de senaste åren slagit larm och vittnar om hur framförallt barnen far illa av den ökande fattigdomen i Sverige. Barnfattigdomen är ett misslyckande mitt i välfärdssverige, även om man givetvis tycker annorlunda på DN:s ledarsida. För Sverige är ett av världens rikaste länder och har alla möjligheter att utplåna fattigdomen. Om viljan fanns!
Vi i Vänsterpartiet vill se en handlingsplan för minskad barnfattigdom. För som Rossana Dinamarca, riksdagsledamot (V) skriver så är det inte värdigt ett välfärdssamhälle att barn tvingas växa upp i fattigdom. Då måste vi också bryta med högerpolitiken eftersom det är den som är grunden till det onda. Istället krävs en politik för en minskad fattigdom:
Lösningen på problemet med den ökande barnfattigdomen är inte ytterligare skattesänkningar. Det måste dels till generella satsningar på arbete åt alla, rätt till arbete på heltid, bättre arbetslöshetsförsäkring, sjukförsäkring, föräldraförsäkring och rätt till barnomsorg även på obekväm arbetstid, dels specifika satsningar på ekonomiskt utsatta barnfamiljer, som höjt underhållsstöd, förbättrat bostadsbidrag och förbud mot avgifter i skolan.
Högerregeringen har istället valt en politik för ökande barnfattigdom. Det är en politik där välfärden raseras för att gynna de rikaste. En politik som innebär att en kvarts miljon barn idag tvingas växa upp i ekonomisk och social utsatthet, med betydligt sämre förutsättningar att lyckas i skolan, med större risk för arbetslöshet i vuxen ålder och med risk för en sämre hälsa än andra barn.

Barnfattigdomen kommer sig inte av någon slump och det är inte resultatet av någon global finanskris. Det är resultatet av den politik som högerregeringen inledde efter valet 2006 och som slår extra hårt mot ensamstående föräldrar, sjuka och arbetslösa. Barnfattigdomen i Sverige handlar om politiska val, inget annat. Och högerregeringen, med Reinfeldt i spetsen, har konsekvent valt en politik som ökar barnfattigdomen!

Bloggat: Jinge, Svensson, Martin Moberg,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

1 kommentar:

Louise sa...

Håller med och tycker det är absurt att prata om riktade åtgärder mot barnfattigdom när det handlar om att andelen fattiga har ökat och därmed också andelen fattiga barn.

http://www.fredtorssander.se/fredpress/2012/05/31/arbetslinjen-medfor-barnfattigdom/

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...