11 maj 2012

Apoteksdöd troligen att vänta i glesbygden

Sjuka som blir nekade att köpa sin medicin. Medicin som inte finns hemma och som ingen kan/vill tala om var den finns på lager eftersom det är olika bolag. Apotek som snarast liknar en sminkaffär och priserna på receptfria läkemedel har inte sjunkit, utan i en del fall ökat dramatiskt. Mm mm mm. Ja, alla har väl upplevt effekterna av regeringens tvångsprivatisering av apoteken.

Inte minst gäller det personalen som fått kraftigt försämrad arbetsmiljö på apotek sedan marknaden omreglerades, med försämrad kundsäkerhet som följd. Detta kunde konstateras redan för ett år sedan men situationen har sedan dess bara blivit värre utan att regeringen agerat. Det är ju inte så märkligt att förtroendet för apoteken har sjunkit hos svenskarna!

Och så kommer nu detta besked som lök på laxen: Nästa år kommer vi sannolikt att få se apoteksdöd på glesbygden - eftersom lönsamheten helt enkelt är för dålig. Detta trots att privatiseringen av apoteken kostar skattebetalarna miljarder. Efter mars nästa år så är det fritt fram för de privatiserade apoteken att lägga ner de apotek de inte anser lönsamma nog, då går nämligen avtalen med staten ut och då får apoteken göra vad de vill.

Det innebär att från och med nästa år kommer många glesbygdskommuner att stå utan apotek, eftersom apoteksföretagen vill stänga ner apoteken på grund av dålig lönsamhet. Bor man i ett glesbygdslän som Kalmar län så är det alltså om ett år inte så självklart att man ens ska kunna rådfråga någon om olika mediciner, dess påverkan eller vad man behöver.

Vänsterpartiet kräver klara besked av Göran Hägglund om apotek i glesbygd och jag kräver samma klara besked från länets borgerliga riksdagsledamöter: Hur tänker ni säkerställa att människor på mindre orter i Kalmar län också i framtiden ska kunna få tillgång till receptbelagda läkemedel och den viktiga information som apotekens utbildade personal kan ge?

Uppdaterat: Flera apotek i Kalmar län är i den omedelbara farozonen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...