22 april 2012

Visst kan välfärden finansieras utan privatisering och avgifter

En högertomte som "oroas" över hur vi ska kunna finansiera välfärden när kommande generationer blir äldre och behöver äldreomsorg. Och som kommer fram till att "den enda möjliga vägen" är mer privatisering och ökad egenfinansiering av äldreomsorgen. Har man hört det förut måntro?

Ja, det har man. Av samma Peje Emilsson bland annat, som dessutom av en händelse råkar vara "entreprenör inom bland annat äldreomsorgen" och därmed har ett gediget intresse av att göra sig en hacka på skattebetalarnas bekostnad. Att han inte ifrågasätter att det uppenbarligen går det att lägga hundratals miljarder på skattesänkningar och vinstuttag är väl kanske inte så förvånande.

Men storyn är inte på något sätt ny, vilket Daniel Ankarloo visar i sin bok Välfärdsmyter, där han gör upp med myter av just det slag som Peje Emilsson, och i princip hela högeretablissemanget, försöker sprida.
  • Vi måste privatisera
  • Vi måste betala mer ur egen ficka
  • Vi måste jobba längre
I boken visar han att myten om "den enda möjliga vägen" med mer privatisering och ökad egenfinansiering av äldreomsorgen baseras på en berättelse med chockeffekter som inte "kan" ifrågasättas för alla "vet" att det är sant (metoden känns igen för den som läst Chockdoktrinen). Ovan är några av ingredienserna i den berättelsen som Ankarloo lyfte när jag hade förmånen att lyssna på honom i Oskarshamn nu i veckan.

Känns argumenten möjligen igen från Peje Emilssons text? Man kan bocka av alla tre, eller hur? Ändå finns det ingen vetenskaplig grund som backar upp något av påståendena. Det finns hittills inga som helst bevis för att välfärden i framtiden inte skulle kunna finansieras fullt ut genom offentliga monopol och skatter, ändå framställs det som ett oundvikligt faktum.

Precis den alarmism och avpolitisering av högerpolitiken som Peje Emilsson målar upp berättar Ankarloo om i sin bok. Och syftet med alarmismen och avpolitiseringen är att skapa ett krismedvetande som bereder väg för en helt annan sorts välfärd än den generella välfärd vi har byggt Sverige på. En välfärd baserad på en "grundtrygghet" som möjligen garanterar att ingen svälter ihjäl medan de som har råd får köpa sig tilläggstjänster för att skapa sig en dräglig tillvaro.

Men det bild man försöker beskriva som en oundviklighet är alltså inget annat än en myt som används för att högern i tysthet kunna genomföra ett systemskifte. De "reformer" som beskrivs som "nödvändiga" och "oundvikliga" är varken nödvändiga eller oundvikliga. Det handlar om ett medvetet försök att genomdriva högerpolitik där man omdanar välfärdsmodellen för en privat marknad för välfärdstjänster på bred front. Inget annat!

Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...