04 april 2012

Ett inlägg om Nybros S/M-förhållande

Man kan inte säga annat än att det händer saker i Nybro-politiken. Fram till för sisådär åtta månader sen så hade Vänsterpartiet och socialdemokraterna ett riktigt hyfsat samarbete. Idag präglas istället politiken av ett öppet deklarerat S/M-förhållande (jaja, jag vet att poängen är billig, men den är för kul för att låta bli) mellan socialdemokraternas Markus Lund och moderaternas Peter Lilja.

Mycket kan sägas om detta förhållande, men när det till slut deklarerades öppet med presskonferens och rödblå tårta så överraskade det knappast någon med insyn i Nybros politik. Förhållandet var en allmänt spridd ”hemlighet” redan innan Markus Lund valde att officiellt avsluta samarbetet med Vänsterpartiet.

Som väl är så lever vi ändå i ett hyfsat demokratiskt samhälle där det står fritt att samarbeta med vem man vill. Men det nya förhållandet har förändrat det politiska landskapet på flera plan. Det finns exempelvis inte ens formellt en samlad opposition längre. Vad ska man då ha ett oppositionsråd till i nuvarande politiska situation i Nybro?

Samarbetet innebär att den nya majoriteten innehar såväl kommunalrådsposten som oppositionsrådsposten. I och med att de två största politiska partierna har enats till majoritet så finns det nu en ytterst splittrad opposition kvar. Frågan är vems oppositionspolitik som moderaterna då tänker samordna genom sitt ”oppositionsråd”?

För varför ska man ha ett oppositionsråd som inte sitter i opposition? Det blir ju bara ett demokratiskt skämt! Normal praxis i Sveriges kommuner är att den politiska oppositionen får möjlighet till insyn i den kommunala verksamheten och på ett demokratiskt sätt får möjlighet att delta i beslutsprocessen. Den möjligheten försvinner nu i Nybro när oppositionsrådet inte längre företräder någon opposition.

De båda råden har nu gått ut i ett gemensamt brev där man bland annat talar om att man tänker avskaffa posterna som andre vice ordförande i Barn & Utbildningsnämnden och Omsorgsnämnden. Poster som idag innehas av Vänsterpartiet. Det är förvisso helt i sin ordning och något som vi själva har lagt en motion om. Samarbetet är inte längre aktuellt. Då har också posten som andre vice ordförande spelat ut sin roll.

Men detsamma gäller nu posten som oppositionsråd. Det finns inte längre någon samlad opposition att företräda. Oppositionsrådsposten har spelat ut sin roll och bör i konsekvensens namn avskaffas. Det är istället ett gyllene tillfälle för kommunen att spara in närmare 700 000 (lön + soc avgifter) om året. Det är pengar som gör bättre nytta genom att läggas på att bevara Transtorpskolan istället.

Det är inte ofta som jag och centerpartiets starke kvinna i Nybro, Christina Davidsson, är överens. Jag vågar till och med påstå att det är extremt sällsynt. Men när det gäller det nya S/M-förhållandet i Nybro-politiken så finns det faktiskt undantag som vi kan enas om.

För det råder knappast något tvivel om att när Markus Lundh (S) och Peter Lilja (M) vill ha "breda lösningar" och "samverkan" utan käbbel i politiken så är det i själva verket locket på för det politiska samtalet och demokratin som gäller. Eller som Davidsson skriver i en insändare "Samverkan i Nybro framöver är när vi alla ställer upp på (S) och (M) politik".

Likriktning är definitivt ingenting som gynnar demokratin. Inte i Nybro och ingen annanstans heller. Markus Lundh (S) och Peter Lilja (M) må vilja lägga locket på, men jag lovar att fortsätta göra mitt bästa för att de inte ska kunna luta sig tillbaka i en bekväm resa mot maktfullkomligheten!

Kaj Raving (V)

Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...