01 mars 2012

Regeringen backar om sjukförsäkringen - men vad betyder det i praktiken?

Efter att under lång tid envetet hållit fast vid en sjukförsäkring som kastar ut människor i otrygghet och ignorerat de beslut som riksdagen fattat och som regeringen har att följa så backar nu regeringen för den rödgröna oppositionens press. Men frågan är vad det kommer att betyda i praktiken? Hela grunden i regeringens utförsäkringspolitik ligger ju fortfarande fast.

Sjukförsäkringen borde finnas till som ett skyddsnät för att alla ska kunna känna sig trygga med att tillvaron inte behöver krascha mer än vad som ändå sker vid sjukdom eller skada. Men istället för ett skyddsnät så har vi fått en ättestupa i form av en utförsäkringskedja med rigida kollektiva tidsgränser för hur länge du får vara sjuk.  
Detta luckras nu, till regeringens stora förtret, upp något efter att Vänsterpartiet tillsammans med S och MP krävt att man ska avskaffa prövningen av arbetsförmåga mot den reguljära arbetsmarknaden. Den prövningen har i praktiken inneburit att man prövas mot jobb som inte finns, på en låtsasarbetsmarknad med hittepå-jobb.

Regeringen tvingas alltså till slut (åter)inför begreppet ”normalt förekommande arbete” vid prövning av arbetsförmåga efter 180 dagars sjukskrivning. Vilket riksdagen alltså beslutat, inte bara vid ett, utan vid två tillfällen. Nu tror jag definitivt inte att man ska dra för stora växlar på detta.

Kalla mig gärna cynisk, men även om systemet blir betydligt mer rättssäkert än det nuvarande, så har jag inte särskilt stor förhoppning om regeringens goda intentioner kring att skapa ett system som är rättssäkert och inte sparkar på de som redan ligger. Men man får väl vara nöjd med att regeringen till slut åtminstone väljer att följa de regler de är satta att lyda antar jag...

Bloggat: Ilse-MarieJerkerPeter, Högberg, Martin, Leine, Johannes,

Media: AB1, 2, DN1, 2, 3, 4, 5, Ex1, SvD1, 2, 3, LO-tidn1, 2, SR1, 2, GP1,
Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

"Så vill s halvera antalet sjukdagar till -08"
(Ref. från Ekot 2002)

– Om man inte sätter upp den här typen av mål, då kommer det inte att ske några stora förändringar, sade socialförsäkringsminister Ingela Thalén på fredagen.

- Partiet vill kräva intyg från en andra läkare efter 60 dagars sjukskrivning.

Det var alltså S som tog initiativet att se över sjukskrivningarna från första början.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=104871

Dubbelmoralen är TOTAL.

Kaj Raving sa...

Dubbelmoral från vem då?

För det första: Som V-loggan så subtilt antyder så är detta inte en S-blogg, utan jag är vänsterpartist och har som sådan kritiserat även att sossarna påbörjade jakten på de sjukskrivna.

Men, för det andra, så har regeringen gått MYCKET längre än sossarna förespråkat i sin iver på att sparka på de sjuka OCH man fortsätter att göra det även när man har sett konsekvenserna...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...