15 mars 2012

Om det där med hedersvåld

Strax ska jag titta på Svt Debatt. Vanligtvis brukar jag undvika sån program, men ikväll ska jag göra ett undantag när Christina Höj Larsen, flyktingpolitisk talesperson för Vänsterpartiet, ska debattera Sverigedemokraternas senaste antimuslimska kampanj. Det handlar om en film som påstås handla om problematiken med hedersvåld men som i praktiken bara går ut på att utmåla muslimer som onda – som alltid alltså…

Att kvinnor, flickor och pojkar, i Sverige och andra länder utsätts för ett hedersrelaterat förtryck och våld är ett problem. Men problemet är kopplat till det strukturella, patriarkala könsförtrycket - inte kopplat till viss religion eller etnicitet. Syftet med förtrycket är alltid detsamma oavsett om det är en man född i Irak eller en man född i Sverige som slår - att flickor och kvinnor till varje pris ska underordnas männen och deras sexualitet kontrolleras.

Därför är det också genom att att arbeta för jämställdhet för alla som vi kan motverka mäns våld mot kvinnor - oavsett vilken grund våldet sägs ha. Inte genom att plocka billiga politiska poäng på utsatta kvinnor som lever med en man som inte kan skilja på rätt och fel för att få en orsak att utvisa muslimer. Könsförtryck måste motarbetas, likaså rasismen!

Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , , , , ,

4 kommentarer:

martin sa...

"Great minds discuss ideas, average minds discuss events, small minds discuss people."

Detta leder till vissa problem i diskussioner. Vi diskuterar idén med att med terror undekuva kvinnor hur vi skall få bukt med detta. Andra diskuterar ett fåtal spektakulärt uppmärksammade fall (missar då det som sker i princip varannan dag i alla socialgrupper). Sverigedemokrater diskuterar vissa gärningsmän och deras yttre egensaper.

Ja, du ser problemet va?

Marcus sa...

Ideologi fördunklar. Det handlar om människors rätt att få välja sin partner, det handlar om deras rätt att få styra sina liv, att inte behöva bära sin familjs och släkts heder, och det gäller både killar och tjejer även om tjejer drabbas värst. Detta är fundamentet som gäller för tiotusentals ungdomar idag även om det är sällsynt att det resulterar i våld och mord. Att bara kalla det mäns patriarkala våld mot kvinnor - det är en skamlös obfuskering av ett distinkt fenomen med specifik bevekelsegrund. För att bekämpa åtminstonde de extrema fallen, för att ge den hjälp offren behöver i skarpt läge, måste man känna till fenomenet! Är det en retorisk överdrift att tala om blod på händerna på de som försöker prata bort det? Abbas Rezais, en ung man, hade nog levt idag om socialtjänsten hade känt till varningstecknen. Precis som mäns våld mot kvinnor i relation, krävs det specifik kunskap hos myndigheter, som kan vara skillnaden mellan liv och död. Låt inte ideologi fördunkla...

Kaj Raving sa...

"Precis som mäns våld mot kvinnor i relation, krävs det specifik kunskap hos myndigheter, som kan vara skillnaden mellan liv och död."

Det är precis vad Christina Höj Larsen återigen upprepade igår i debatten och som Vänsterpartiet (du vet partiet som påstås inte vilj låtsas om hedersvåld) har krävt under lång tid. Bland annat så vill Vänsterpartiet att en nationell haverikommission utreder samtliga mord på kvinnor som begås av närstående.

Mäns våld mot kvinnor är, oavsett var det sker, i vilken kontext eller varifrån förövaren kommer, kopplat till det
strukturella könsförtrycket. Detta blundar SD (och andra) för för att istället koppla hedersvåld endast till kultur/religion för att på så sätt få en orsak att agitera mot muslimer i synnerhet.

martin sa...

Att koppla det till kultur har en annan lockelse för folk. Det gör det till någon annans problem. Bekvämt.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...