29 februari 2012

Varför ska man ha ett oppositionsråd som inte sitter i opposition?

Det nyligen öppet deklarerade S/M-förhållandet i Nybro har förändrat det politiska landskapet på flera plan. Det finns exempelvis inte ens formellt en samlad opposition längre. Vad ska man då ha ett oppositionsråd till i nuvarande politiska situation i Nybro?

Samarbetet innebär att den nya majoriteten innehar såväl kommunalrådsposten som oppositionsrådsposten. I och med att de två största politiska partierna har enats till majoritet så finns det nu en ytterst splittrad opposition kvar. Frågan är vems oppositionspolitik som moderaterna då tänker samordna genom sitt ”oppositionsråd”? Då är bättre att slopa den posten och lägga pengarna på att bevara Transtorpsskolan istället.

För varför ska man ha ett oppositionsråd som inte sitter i opposition? Det blir ju bara ett demokratiskt skämt! Normal praxis i Sveriges kommuner är att den politiska oppositionen får möjlighet till insyn i den kommunala verksamheten och på ett demokratiskt sätt får möjlighet att delta i beslutsprocessen. Den möjligheten försvinner nu i Nybro när oppositionsrådet inte längre företräder någon opposition.

De båda råden har nu gått ut i ett gemensamt brev där man bland annat talar om att man tänker avskaffa posterna som andre vice ordförande i Barn & Utbildningsnämnden och Omsorgsnämnden. Poster som idag innehas av Vänsterpartiet. Det är förvisso helt i sin ordning och något som vi själva har lagt en motion om. Samarbetet är inte längre aktuellt. Då har också posten som andre vice ordförande spelat ut sin roll.

Men detsamma gäller nu posten som oppositionsråd. Det finns inte längre någon samlad opposition att företräda. Oppositionsrådsposten har spelat ut sin roll och bör i konsekvensens namn avskaffas. Det är istället ett gyllene tillfälle för kommunen att spara in närmare 700 000 (lön + soc avgifter) om året. Det är pengar som gör bättre nytta genom att läggas på att bevara Transtorpskolan istället.

Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...