29 februari 2012

Överklassen drar ifrån - klyftorna ökar

Bilden av ett samhälle där klyftorna inte bara ökar utan där hela samhället slits isär blir allt tydligare. Det tar nu ett helt arbetsliv för en industriarbetare att tjäna ihop lika mycket pengar som en toppdirektör tjänar under ett år. För en kommunalare tar det ännu längre tid. Enligt LO:s årliga rapport om maktelitens inkomster så ökade skillnaderna mellan 2009 och 2010 med nästan tre och en halv industriarbetarlöner. Den som har så det räcker och blir över har uppenbarligen inga problem att roffa åt sig mer.

För man kan ju lugnt påstå att maktelitens inkomster har återhämtat sig efter krisen. Och utvecklingen mot ökade klyftor mellan makteliten och arbetaren visar inga tecken på att brytas. Men så är det ju också den utveckling som eftersträvas av deras kompisar i den sittande regeringen. Medan arbetarklassens löner pressas nedåt och medan arbetarklassen straffas för att man oftare blir sjuk och/eller arbetslös så kliar regeringen den svenska överklassen på ryggen  LO-Bloggen:

Sverige är ett av de OECD-länder där ojämlikheten vuxit allra mest under 2000-talet och det är dessutom till stor del en följd av en noga uttänkt politik. Efter att Fredrik Reinfeldt och Anders Borg tog över har inkomstklyftorna medvetet vidgats i mycket snabb takt. I dessa herrars idévärld ger ökade klyftor ökade motiv för de fattiga att jobba mer och öka sina inkomster. Men resultatet av deras politik har blivit det rakt motsatta.
När man studerar SCB-statistiken blir bilden mycket tydlig. Allt fler låses fast i vanmakt och fattigdom och får det allt svårare att ta sig ur denna situation. Sedan 2006, när Reinfeldt och Borg tog över, har exempelvis långtidsarbetslösheten ökat med 143 procent enligt Arbetsförmedlingens senaste siffror. Detta är fullständigt förödande ur ett långsiktigt tillväxtperspektiv.
[...]
Att inkomstklyftorna och ojämlikheten nu ökar så snabbt i vårt land är alltså inte bara omoraliskt det är också irrationellt och riskabelt ur ett samhällsekonomiskt perspektiv. Detta anser idag en växande grupp seriösa ekonomer. Tyvärr lär det nog dröja innan denna insikt sprider sig in till finansdepartementet och Anders Borg…
Bloggat: ToveGöran, Peter, Martin, Svensson,

Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...