21 februari 2012

Greklands ekonomi – en centerdröm?

Att kräva F-skattsedel av personer som i praktiken arbetar som vilken anställd som helst har blivit ytterligare ett sätt för arbetsköparna att runda LAS (lagen om anställningsskydd), slippa förhandla med facket och slippa försäkringar och sociala avgifter, som avtalspensionen till exempel. Dessutom slipper man jobbig facklig organisering, med påföljande krav på bättre löner och arbetsmiljö på arbetsplatsen. Passar det inte så köper man in en annan "egenföretagare".
Driftiga entreprenörer i Annie Lööfs anda!
I praktiken handlar det om tusentals anställda som blir företagare, inte för att de vill, utan för att de inte har annat val. Som i princip ställs utan någon av den skyddslagstiftning eller de avtal som finns på den svenska arbetsmarknaden, när de tvingas agera som inhyrda egenföretagare i stället för att vara anställda.

Det är alltså kort sagt ett utmärkt verktyg för att kringå arbetsrätten, dumpa löner och försvaga facket som högerregeringen skapade när man för några år sen gjorde det möjligt att bli företagare även om man bara arbetar för en enda uppdragsgivare.

Tro fan att centerns partiledare Anni Lööf är lycklig och säger
– Jag är glad över att nyföretagandet har ökat i Sverige.
Utvecklingen är ju som tagen ur centerpartiets nyliberala ABC-bok. Dessutom är det ju precis samma metod som Lööfs stora idol Margeret Thatcher använde för att slå sönder den brittiska fackföreningsrörelsen till oigenkännlighet.

Grekland har den överlägset största andelen "entreprenörer" i Europa, nästan en femtedel av arbetskraften är företagare. Inte för att de vill, utan ofta för att de måste. Är det måhända entreprenörstäta Grekland som står modell för centerpartiets småföretagarideal? För det har ju visat sig vara ett vinnande koncept för en stark ekonomi... eller?

Bloggat: Göran, Jinge, Samuel,

Media: Ex1, AB1, 2, 3DN1, 2, 3SvD1, 2, 3Svt1, LO-tidn1,
Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...