15 februari 2012

Facket i fokus i utrikespolitisk debatt

Fackliga rättigheter stod i fokus när Vänsterpartiets utrikespolitiska talesperson Hans Linde höll sitt anförande i dagens utrikespolitiska debatt i Riksdagen. Hans höjde rösten för fackliga rättigheter över hela världen.
2010 dödades 90 personer för att de engagerat sig fackligt. 2500 arresterades och långt fler förlorade sina jobb. I Burma, Saudi-Arabien och Förenade Arabemiraten är fackföreningar helt förbjudna. I Kina, Syrien och Vietnam tillåts endast statligt kontrollerade och lojala fackföreningar. I Eritrea, Vitryssland, och Malaysia är möjligheten att organisera sig fackligt starkt begränsat. I Zimbabwe, Guatemala och Filipinerna utsätts fackligt aktiva för omfattande förföljelser.
Trots hot, förföljelser, uppsägningar och svartlistning väljer tusentals människor att organisera sig fackligt. Man gör det, trots det pris man betalar, för att man vet att ingen ger löntagare deras rättigheter. Inga osynliga händer stoppar godtyckliga avskedanden, ingen naturlag förbättrar arbetsmiljön och ytterst få arbetsgivare höjer löntagarnas löner av ren välvilja. Det kräver gemensam organisering.
Jag har under min tid i partiet påtalat att Vänsterpartiet bör ha en betydligt tydligare profil och aktivare roll i fackliga frågor. Josefin Brink har gjort ett utmärkt jobb på området, men hon har varit relativt ensam. På kongressen togs dock en rad beslut i den riktning jag efterfrågat och de fackliga frågorna har verkligen uppvärderats i partiet. Och Hans anförande idag var ett lysande kvitto på det.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...