21 februari 2012

Ett steg närmare sprutbyte i Kalmar län

Igår togs ytterligare ett steg närmare det sprutbytesprogram som landstinget tidigare tagit beslut om att man vill införa. Ansökan måste dock göras i samarbete med någon kommun och där har man nu kommit ett steg på vägen när Socialnämnden i Kalmar nu har beslutat att tillsammans med landstinget ansöka om ett sprututbytesprogram för missbrukare.

Det var bara en person som reserverade sig mot beslutet, Moderaten Måns Linge. Han förordar kanske samma paroll sin kollega i riksdagen, Jan R Andersson, nämligen att: Knarka ansvarsfullt - rök heroin istället för att injicera? Det förtäljer inte artiklarna i Östran och Barometern.

Men moralismens svallvågor har givetvis gått höga i kommentarsfälten: man uppmuntrar människor att knarka, är det gängse argumentet. Som om bristen på rena sprutor fått någon att låta bli att knarka. Eller som om ungdomar plötsligt skulle börja injicera droger bara för att de kan byta sprutorna...

Nä, ingen knarkar för att det finns tillgång till rena sprutor och brist på rena sprutor hindrar heller ingen från att knarka. Därmed inte sagt att ett sprutbytesprogram får någon att sluta med drogerna, men så är det inte heller syftet. Sprutbytesfrågan handlar nämligen inte om narkotikapolitik utan är en fråga om hälsa. Det är därför Socialstyrelsen, smittskyddsinstitutet, folkhälsoinstitutet och läkare förespråkar ett nationellt sprutbytesprogram . Med ett sprutbytesprogram kan man i bästa fall förhindra att livslånga eller dödande smittor sprids bland narkomaner.

Det kan rädda liv och förbättra livssituationen för en mängd människor, inte minst för den som tar sig ur sitt missbruk, vilket moralisterna i sin upprördhet bortser ifrån. Men man kan inte nochalera människors lidande, även om det råkar handla om narkomaner. Därför är det ett bra steg som togs i Socialnämnden i Kalmar igår!

Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...