03 januari 2012

Sänkt restaurangmoms = tack för hjälpen McDonalds?

Varför satsa mer pengar på vård, skola och omsorg när man kan få en Big Mac fem kronor billigare. Då löser vi problemet med att det äts för lite hamburgare i Sverige... så tycks resonemanget ha gått i Rosenbad när man lydigt biföll branchens önskan om att sänka restaurangmomsen. Eller handlar det om ett tack för hjälpen från moderaterna för sponsring i valet kanske?

Oavsett vilket så är McDonalds ute i en stor kampanj för att försöka ge någon form av legetimitet åt denna helt uppenbart värdelösa reform. Så också i Nybro där McDonalds nu gått ut och talat om att den sänkta momsen leder inte bara till billigare hamburgare utan även fler jobb. Det är ju svårt att inte vara positiv till det eller?

Nåja, jag har för det första svårt att se att problemet med Sverige är att det äts för lite hamburgare. För det andra så är det extremt dyra jobb som eventuellt skapas. Anders Borg hoppas nämligen att sänkningen ska ge 3 500 nya jobb. Det är i sig tveksamt, erfarenheter från Finland visar att effekten blev 0 (noll) nya jobb. Men om vi ändå utgår ifrån att Borg har rätt, så innebär de drygt 5 miljarder som momssänkningen kostar att varje arbetstillfälle går lös på 1,5 miljon!

1,5 miljon per McDonaldsanställd alltså! Det innebär i sin tur att för varje McDonaldsanställd så kunde tre personer direkt inom välfärden. Det innebär att istället för de 10-15 jobb som McDonalds säger att det blir i Nybro så kunde det blivit 30-45 jobb om pengarna istället gått till kommunerna. Jag kommenterar det på Nybrovänsterns hemsida.

Så, nej! Problemet är verkligen inte att vi äter för lite snabbmat i Sverige. Problemet är att regeringen strör skattemedel över McDonalds medan allt för få ungdomar får möjlighet att utbilda sig och bli anställningsbara. Det är uppenbart att regeringen har misslyckats med det man sagt är den viktigaste uppgiften för den ekonomiska politiken, att skapa full sysselsättning.

Vad som behövs är åtgärder för verkliga arbeten istället. Det krävs en storsatsning på jobb för ungdomar. Satsningar som de som Vänsterpartiet har presenterat, med utbildningssatsningar, lärlingsanställningar och en generationsväxling i arbetslivet, särskilt i äldreomsorgen där behoven idag är stora. Så kan man komma tillrätta med ungdomsarbetslösheten. Inte genom att strö pengar över McDonalds.

Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , , , ,

1 kommentar:

martin sa...

Blev lite genomskinligt då jag suttit och läst moderatpropaganda på brickpapperen hos McDonalds för inte många år sedan.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...