15 januari 2012

Henrik Bäckström vill ha lätt utbytbara arbetare

Henrik Bäckström, förbundsdirektör Bemanningsföretagen, blev uppretad av min debattartikel om att förbjuda bemanningsföretag och skrev ett svar som dessvärre inte finns på nätyet. Men i korthet gick det ut på att alla bemanningsanställda skulle bli arbetslösa om ambitionen att förbjuda bemanningsföretagen gick igenom. Att förbjuda bemanningsföretagen är ju även Vänsterpartiets linje efter kongressen.

Och ja, det har hörts förut och jag svarade på en liknande artikel i ett blogginlägg häromdagen. Likaså gjorde Jodefin Brink, om än mycket bättre. Här kommer i alla fall svaret till Henrik Bäckström från mig:

Aldrig har väl arbetarens utbytbarhet varit så tydlig i modern svensk historia som idag. Och aldrig har det väl varit så tydligt att det är det som är målet i sig som i Henrik Bäckströms svar på min debattartikel om att förbjuda bemanningsföretag. Det är rätten att tjäna stora pengar på arbetarnas utbytbarhet och dumpade villkor som bemanningsbranschen försvarar så hett.

Det har under året rapporterats om hur tillväxten fortsätter hos bemanningsföretagen i Sverige - som aldrig tjänat så mycket pengar som nu. Om några år väntas andelen inhyrd personal vara mer än dubbelt så stor som i dag. Allt fler bolag, i allt fler branscher, väljer att hyra in personal i stället för att anställa. Idag när ICA eller Konsum söker folk är det inte deras namn som finns i jobbannonserna.

Det är länge sedan det handlade om att snabbt kunna ringa in en vikarie – ”Nisse på Manpower” – när receptionisten fått snuva. Inhyrd personal ersätter idag ordinarie personal i arbetslivet. Men Henrik Bäckström försöker ändå måla upp en värld där 60 000 bemanningsarbeten uppstår ur tomma intet och kommer att försvinna i samma sekund som Vänsterpartiet får som vi vill och uthyrningsföretagen förbjuds.

Men i den verkliga världen behöver företagen få ett visst mått arbete utfört. För detta krävs arbetskraft utifrån hur många varor eller tjänster företaget tänker producera. Det går utmärkt för arbetsköpare att själva anställa denna personal. Att man, som Henrik Bäckström visade, inte vill göra det utan hellre vill ha en lätt utbytbar arbetskraft. Ja det är en helt annan sak!

Kaj Raving (V)

Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...