03 januari 2012

Dags för en nollvision mot dödsolyckor i arbetslivet

Minst 59 personer omkom i arbetsplatsolyckor under 2011 rapporterar Dagens Arbete. Mer än en person dog alltså varje vecka till följd av sitt arbete. Arbetsmiljöverkets statistik är dessutom preliminär och siffran kan öka.

Ulla Lindqvist, LO:s vice ordförande, påpekar att arbetsmiljön är arbetsköparnas ansvar, men konstaterar också att regeringen inte kan smita undan sitt ansvar i frågan:
– Men man måste också peka på regeringens nedskärningar – Arbetsmiljöverket har fått minskade möjligheter att följa upp vad som händer, och ställa krav, på grund av besparingarna.
Bland det först högerregeringen gjorde när man inledde sin regim var att genomföra kraftiga neddragningar inom allt vad arbetsmiljö heter. Bland annat har man lagt ner Arbetslivsinstitutet (ALI) med sin internationellt erkända kompetens på framförallt arbetsmiljöområdet. Därmed har värdefull kunskap och viktiga forskningsresurser splittrats och gått förlorade. Nu är det bara Sverige och Portugal i Europa som inte har en samlad arbetsmiljöforskning.

Pengarna till utbildning av skyddsombud drogs också in och Arbetsmiljöverket har drabbats av stora neddragningar vilket leder till att arbetsmiljön drabbas på alla företag där ett besök hade behövts som idag inte blir av. Förutom att neddragningarna kostar samhället enorma summor, så kan den verkliga kostnaden av de dödsfall och skador som blir resultatet av regeringens politik aldrig överskattas.

Vänsterpartiet vill därför samla och stärka arbetslivsforskningen på nytt. Vi vill satsa mer på förebyggande arbetsmiljöarbete, utbildning och tillsyn i syfte att minimera dödsfallen i arbetslivet. Vi vill också tillföra mer resurser till Arbetsmiljöverkets tillsyns- och informationsarbete, utbildning av skyddsombud och de regionala skyddsombudens verksamhet.

När det gäller dödsfall och olyckor i arbetslivet så är en nollvision det enda som kan accepteras. Det är dags att den införs nu!

Här kan man se en sammanställning över Vänsterpartiets arbetsmarknadsmotioner 2011.

Lästips: Göran menar att Wall Street sätter märket i avtalsrörelsen, Martin skriver om sossekrisen och Ulla har skrivit en debattartikel om kvinnors livsvillkor.

Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...