11 januari 2012

Bemanningsföretagen har fått skrämselhicka

Vänsterpartiets beslut från i helgen att arbeta för ett förbud av bemanningsföretag har fått branchen att känna sig hotad. Bra! Kapitalet försöker alltid hitta bästa möjliga sättet att utnyttja arbetarna på och bemanningsbranchen har fått fritt spelrum att dumpa villkoren på arbetsmarknaden alldeles för länge. Det är bara vi arbetare som gemensamt kan sätta stopp för denna avart på den svenska arbetsmarknaden. Och nu, nu är de hotade!

Men anledningen till att höger reagerar så kraftigt har ingenting med jobben att göra. Det är ju inte direkt så att arbetslösheten för ungdomar och invandrare, eller några andra för den delen, försvunnit sen bemanningsföretagen tilläts 1993… Men arbetare som lever med otrygga arbetsförhållanden och tillfälliga kontrakt har mycket svårare att organisera sig fackligt och ta strid för bättre arbetsförhållanden. Och det är sånt som högern uppskattar!

Nä, bemanningsföretagen skapar givetvis inga nya jobb, de förmedlar jobb till arbetsplatser där det finns behov av arbetskraft. Det behovet finns självklart även utan bemanningsföretagens existens på marknaden. Tomrummet som bemanningsföretagen fyller har inte uppstått ur tomma inte – och försvinner så klart inte heller spårlöst i samma sekund som Vänsterpartiet får som vi vill och bemanningsföretagen förbjuds.

Behovet av att anställa skulle snarare vara större om bemanningsföretagen inte fanns eftersom de bemanningsanställda ofta pressas att arbeta hårdare och under osäkrare förhållanden än den ordinarie personalen. Med följd att olycksfrekvensen är högre i bemanningsbranschen än i andra branscher. Bemanningsanställda behandlas ofta i ännu högre grad än andra arbetare som en slit- och slängvara på arbetsmarknaden. Men den kostnaden får samhället och den enskilde stå för.

Det är också länge sedan det handlade om att snabbt kunna ringa in en vikarie – ”Nisse på Manpower” – när receptionisten fått snuva. Idag utgör inhyrda ett permanent inslag i arbetsstyrkan och allt fler bolag, i allt fler branscher, väljer att hyra in personal i stället för att anställa. Majoriteten av dagens inhyrda gör istället arbeten som tidigare utfördes av ordinarie, oftast fast anställd, personal.

När andelen inhyrd personal ökar samtidigt som andelen tillsvidareanställd personalen minskar så ställs arbetare mot arbetare. Med hjälp av bemanningsföretagen så tar högern den svenska arbetsmarknaden tillbaks till de förhållanden som rådde innan man satte stopp för otyget för nästan 80 år sedan, 1935.

Nej, frågan om bemanningsbranschen har inte ett dugg med arbetslösheten att göra, det handlar om klasskamp! Anledningen till att högern reagerar är att det handlar om maktförhållandena mellan arbete och kapital. Och där, i den kampen, är bemanningsbranschen ett effektivt verktyg för kapitalet att dumpa villkoren på arbetsmarknaden och få fram en lätt utbytbar och foglig arbetskraft.

Det verktyget vill nu Vänsterpartiet vrida ur händerna på högern - och det ger dem stora skälvan. Det är så klasskampen ser ut idag!

Bloggat: Fredrich Legnemark har skrivit utmärkta inlägg om bemanningsbranschen här och här. Även Svensson har skrivit om detta. Och missa för allt i världen inte Agnes story!

Media: DN1, 2, 3, SR,
Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

martin sa...

Alltid retar det någon. Om man tror man kan förändra något utan att stöta sig med någon, så har man fel. Klart en så kraftfull markering skrämmer dem, de kan skratta och säga att V inte är stora nog att tvinga fram det. Men det är en markering som avslöjar bemanningsbranschens verkliga förhandlingsläge, det är ingen rättighet att hålla på som de gör. Det budskapet i sig påverkar, det påverkar branschens mod att göra vad de vill, det påverkar de som arbetar i branschens mod att säga ifrån. Det kommer att ha haft en påverkan redan innan ett val, kanske små effekter, men ändock en början.

Kaj Raving sa...

Absolut Martin, du har helt rätt! Och bara reaktionen i sig visar ju att vårt beslut faktiskt spelar roll. Och det är ju skitkul =)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...