16 januari 2012

Annie Lööf (c) har fel - ägandeformen gör skillnad

Igår debatterade Vänsterpartiets nyvalde partiordförande Jonas Sjöstedt med centerns ordförande Annie Lööf i Agenda. Ämnet var valfrihet i äldreomsorgen och skiljelinjen dem emellan var glasklar: Jonas och vänstern vill att de som behöver omsorg ska ha frihet att styra över sin vardag, även när man blivit gammal och inte klarar sig själv fullt ut. Annie, och centern, värnar istället företagens rätt att profitera på de äldres vårdbehov.

Givetvis så säger hon inte det rakt ut utan att "vi vill ha valfrihet och det är inte utföraren som är viktig". Men som min bloggkollega Linda Fleetwood skriver:
Då kan man fråga sig varför de vill tvinga igenom LOV i de kommuner som inte har valt det. Är det valfrihet? Och om utföraren inte spelar någon roll, varför kräver de att så mycket som möjligt ska privatiseras?
Som vanligt så låtsas man om att ägarformen inte har någon betydelse, samtidigt som man gör allt just för att ändra ägarformerna från att vara offentliga och demokratiskt styrda till att styras av privata aktörers vinstintresse. Men svenskarna är uppenbarligen inte riktigt så naiva som Annie och c:o hoppas på, utan en klar majoritet underkänner iden om privat äldrevård. För som bloggkollegan Jöran Fagerlund skriver:
I ett privat företag är målet pengar och medlet att nå detta verksamheten. I den offentliga sektorn är verksamheten målet och medlet att förverkliga den är pengar.
Dessutom har han kompletterat med en pedagogisk tabell som jag rekommenderar att ta del av. Jag ska avsluta med att citera ytterligare en bloggkollega, Rosa Lundmark:
För centern spelar inte ägandeformen roll, bara kvalitet säger Annie. Hon blir svarslös när Jonas påpekar att bemanningen är 10 procent lägre i privata äldreboenden. Eller att antalet deltider är fler. Eller att antalet timanställningar är fler. Ägandeformer som är vinstdrivande gör skillnad. Till det sämre.
Fler som bloggat: Jerker, Mats, Alliansfritt,

Politometern och intressant kan du läsa även andras åsikter om , , , , , , , ,

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...